X måder at dø på

En serie-indbrudstyv er blevet enig med sig selv om at, nu er det slut. Det er sidste gang han vil begå indbrud. Det er simpelthen blevet alt for besværligt. Svenskere der bor i lejligheder er oven i købet begyndt at låse dørene, når de er hjemme..

Han skal lige have dette sidste bræk med, så det slutter lidt godt. Den dør han tager i er ovenikøbet ulåst. Han finder dog hurtigt ud af at der heller ikke umiddelbart er noget grund til at låse. Der er ikke mange værdier i lejligheden. Der er en computer i soveværelset han lige skal have med. Inde i stuen er der til gengæld noget, der får den ellers så hærdede forbryder, til at efterlade en seddel i naboens brevsprække. Han skriver bl.a. på sedlen at det ville være en god ide at tilkalde politiet. 

Fabian Risk har rigtig svært ved at få tingene til at hænge sammen, han kan ikke bestemme sig for om den værste kaos er hjemme eller på arbejdet.  Især sønnen Theodore giver anledning til en del bekymringer. Fabians datter taler med spøgelser og hustruen Sonja er gået igang med sin kunst igen. 

Theodore har besluttet sig for at vidne mod den gruppe unge der kalder sig “Smiley-gruppen”. Fabian tager med sin søn til Danmark for at støtte op med denne ide, som er det eneste rigtige, set med Fabians øjne. Men det går ikke helt som ventet. 

På jobbet har Fabian mange “jern i ilden”. Ikke mindst de 3 mordsager der lige er dukket op, giver nok at arbejde med. Drabene har øjensynlig intet med hinanden at gøre. Skiller man sagerne af og ser på dem hver for sig kan Team Fabian ikke finde nogle motiver for disse horrible mord.

 

Anmeldelse: 
X måder at dø på er en direkte fortsættelse af kriminalromanen “Motiv X”. Det er derfor nødvendigt at læse denne først. På den måde sikre man at man får det optimale ud af denne fremragende krimi. Det er nr 5 i serien om den svenske politiefterforsker Fabian Risk. 

Denne gang er drabsafdelingen ved Helsingborg politi kastet ud på tynd is. Det kaos læseren blev efterladt i (motiv x) skal der nu bindes knude på. Alene gerningsmanden til disse tilsyneladende enestående mord er den værst tænkelige. Hans gerninger bestemmes af en terning, der jo giver tilfældige “ordre” til ham der kaster den. Det er rigtig svært for politiet at agere i, det er umuligt at forudsige hvor han slår til næste gang og hvem det skal gå ud over – gerningsmanden ved det ikke engang selv. 

Ved siden af dette kaos har Fabian en foruroligende mistanke om en af sine nærmeste medarbejdere, en mistanke han er nødt til at grave noget mere i. 

Hele bogserien igennem har Fabian haft et problematisk familieliv og det bliver der ikke mindre af i denne her. Især Theo har en fremtrædende rolle. Oveni har Fabian utrolig svært ved at sove og hans mareridt er så levende beskrevet at det giver læseren kuldegysninger og sug i maven.

Stefan Ahnhem er den type forfatter, der invitere læseren ud på en rutsjebanetur af den uforudsigelige slags. Måden han bygger sit plot op er intenst og genialt. Der er flere gange under læsningen hvor man uvilkårlig krummer tæer og glæder sig over at det ikke er en film. Så  var der nok blevet slukket – i hvert fald for lyden. 

Undervejs i X måder at dø på bliver man gang på gang “udsat” for en “Ahnhemspecialitet”, ligesom man tror at alting falder på plads, vender historien 180 grader og man skal igen ud på en følelsesmæssig op- og nedtur. Der er mange chokeffekter undervejs hvor man lige må stoppe op et øjeblik og tænke – ejjj altså.. Men det kan vi jo godt lide 🙂

Det skal lige bemærkes at det ikke gør noget at det er et stykke tid siden at man læste “motiv x”. Der bliver henvist så godt, at erindringen om handlingen hurtigt kommer igen. 

Hvis man er til barske historier, så skal man bestemt i gang med denne nye krimi. Den er rå, voldsom men også virkelig spændende. Stefan Ahnhem skriver så man mister pusten . 

Faktaboks: 

Titel: X måder at dø på (efterfølger af Motiv X)
Forfatter: Stefan Ahnhem 
Genre: Kriminalroman 
Forlag: Lindhardt og Ringhof 
Udgivet: 2020
Sider : 414
Bedømmelse:
 5 out of 6 stars (5 / 6)

X måder at dø på kan lyttes/læses bl.a. på Mofibo.