Et mørke iblandt os

 

Joel Kjellman er traditionen tro med i ”Gotland rundt” der et 20´ende gang han deltager og han har vundet op til flere gange.

Denne gang bliver sejladsen forstyrret af et frygteligt uvejr og masten på båden knækker. For at båden ikke skal lide mere overlast sørger besætningen for at få ”Mother of dragons” ind til bredden. Her venter der dem en grum overraskelse. Ved strandbredden ligger der et lig, med hænderne bundet på ryggen og med smadret kranie.

Ofret viser sig at være kroejer Tobias Ström, der har været meldt savnet i flere dage. Han forlod krostuen en sen aften i letter overrislet tilstand, men vendte aldrig hjem.

Da Knutas begynder at afhøre de personer der var tættest på Tobias møder han Reza, der er flygtning fra Afghanistan. Reza har boet hos kroejeren og dennes hustru i et halvt års tid.

Når man søger på nettet finder man allerede dagen efter fundet af kroejeren beskyldninger mod den unge mand. Man mener at det er ham der står bag mordet på husets vært og han har vist nok også et forhold til fruen i huset..

I de 6 måneder Reza har boet i der, har der været nogle mystiske hændelser. Eveline, Tobias hustru har oplevet at finde noget vasketøj på jorden, der var blevet flået ned fra tørresnoren og trådt på adskillige gange. Rezas cykel blev ligeledes fundet med opskårne dæk.

På gerningsstedet bliver betjentene gjort opmærksom på et fiskerleje, der vil været perfekt hvis man vil skille sig af med et lig. På molen er der et skur hvor der bliver opbevaret en motorbåd. Skuret bære tydelige spor efter indbrud og der er blodspor i nærheden af båden og på molen.

Evelina fortæller at Tobias den senere tid har haft bekymringer over hyppige besøg af rockere. I en bestemt episode ville en af dem ikke betjenes af Reza, der naturligvis er en del af kroens faste personale. Dette blev Tobias meget vred over og smed den ondskabsfulde rocker ud. Men udover denne episode har der ikke været nogle problemer med rockerne bortset fra at de virker ret intimiderende når de ankommer med deres store motorcykler i anseelig flok.

 

Mari Jungstedt har her givet læserne endnu en fortælling fra skønne Gotland. Bogen tager fat i tunge emner som fremmedfjendskhed og intolerance. Men først og fremmest bliver forholdet mellem Knutas og Karin Jakobsen fremhævet. Der er pt dømt pause i deres forhold og man kan tydelig mærke, at de ikke rigtig kan finde ud af det der pause.

Det er rart at man som forfatter kan give udtryk for de stemninger i befolkningen, der ikke rigtig er som de burde være, og dette benytter bogens forfatter sig af her. Italesætning er rigtig fint og godt anvendt i dette tilfælde.

Det er tydelig for enhver at Mari Jungstedt har en stor kærlighed til Gotland. Omgivelserne bliver omtalt i skønne fraser. Men også persongalleriet i krimien er yderst velkendt. Men selvom man ikke har læst nogle af de forrige 13 krimier i serien, så kan man sagtens læse denne her selvstændigt. Alting bliver fint forklaret så nye læsere sagtens kan følge med.

”Et mørke iblandt os” er som man kan forvente en krimi skrevet af en yderst erfaren forfatter. Den har det en krimi skal have. En vis portion spænding, personforviklinger, et tema der er samfundsrelevant og ikke mindst en fortsættelse af de faste hovedpersoners interne historie.

Det er en underholdende krimi, der er letlæst og plottet hænger sammen.

 

Mari Jungstedt har ligeledes skrevet : 

Anders Knutas serie: 
Den du ikke ser
I denne stille nat
Den inderste kreds
Den døende dandy
I denne søde sommertid
Den mørke engel
Den dobbelte tavshed
En farlig leg
Det fjerde offer 
Den sidste akt 
Du går ikke alene
Den du elsker
Det andet ansigt 

 

Faktaboks: 

Titel:  Et mørke iblandt os 
Forfatter: Mari Jungstedt 
Genre: Kriminalroman – # 14 Anders Knutas 
Forlag: Peoples Press 
Udgivet: 2019
Sider : 294
Bedømmelse:
 4 out of 6 stars (4 / 6)

 

Bogen kan læses/lyttes bl.a. på Mofibo. Bogen indtales her af Torben Sekov.