Ligene i Lysthuset

Pensionisten Anne-Maj Mortensen havde aldrig troet at man kunne have så travl en hverdag, nu man endelig er nået den 3. Alder. At hun ovenikøbet skulle tage rundt i omegnen for afholde foredrag, havde hun aldrig forestillet sig. Men efter den seneste kriminalsag, hvor hun jo, efter sin egen vurdering, var en uundværlig hjælp under politiets opklaringsarbejde, så kan hun jo ligeså godt fortælle lidt om det.

Foredraget er langt mere populært end hun havde forestillet sig, og efter netop sådan et bliver hun passet op af en kvinde. Kvinden har hørt foredraget og er meget imponeret over det Anne-Maj kan.

Kvinden beder Anne-Maj om hjælp til at få sønnen ud af fængslet, hvor han sidder inde for et mord han ikke har begået. Nu ærgre Anne-Maj sig lidt over, at hun måske har gjort sin egen indsats, i forbindelse med opklaringerne af disse mordsager, lidt større end de reelt var.

Men jo mere hun hører om denne nye sag, jo mere nysgerrig bliver hun. Da den stakkels søns mor viser sig at være kræftsyg med meget kort tid til at leve i, mener Anne-Maj ikke hun har noget valg – hun er jo nødt til at hjælpe kvinden.

Da Anne-Maj så skal til at bruge det berømte netværk hun har trukket på de sidste par år, kommer hun i tanke om, at de unge efterforskere måske er blevet ret irriterede på hende, og har den største ulyst til at hjælpe med en ny sag, der måske ikke er grundlag for at undersøge igen. Hun føler sig tvunget til at afprøve andre samarbejdspartnere, der foruden hendes skønne barnebarn Didi, kan hjælpe hende med opgaven.

Anne-Majs datter er højgravid og Didi, føler sig nok lidt overset. Så også her må mor/mormor træde hjælpende til. Den højgravide kvinde har bækkenløsning og kan ikke bevæge sig ret meget, så madlavning og rengøring i huset står Anne-Maj også for. 

Så alt i alt har Anne-Maj pt. faktisk ikke tid til at efterforske en ny drabssag – men hun har også svært ved at lade være.

Anmeldelse: 
Ligene i Lysthuset er bind 4 i serien om den nysgerrige, men også listige førtidspensionist Anne-Maj Mortensen. Serien er skrevet af Anna Grue, forfatteren bag succes-krimiserien om Dan Sommerdahl, som er blevet filmatiseret og sendes på TV-2. Men nu har hun kastet sig over noget ganske andet. 

Den omsorgsfulde og til tider trælse pensionist er et godt påfund fra forfatterens side, idet hun er en “ganske almindelig dansker” der ikke har det mindste med politiet eller journalisme at gøre, som man jo læser om i så mange andre politiserier.

Handlingen er placeret i skønne Odsherred, og får handlingen væk fra storbymiljøet og de skumle landsbymiljø, der efterhånden også er godt benyttet. Det er en vaskeægte provinskrimi.  

“Ligene i Lysthuset” har cyperkriminalitet, familieforøgelse på flere måder og naturligvis en indviklet drabssag at byde på. Som det snart er en vane for forfatteren, bliver det hele serveret i bedste “Cosy-Crime “ stil, og alle der kan lide finurlige krimiplots uden blod, vold og makabre detaljer, vil elske denne bog.

Som fast læser af serien om Anne-Maj Mortensen, er bogens altdominerende hovedpersoner, familien omkring førtidspensionisten, nu efter 3 bind kendte profiler, og man skal ikke bruge alverden med krudt på at lære dem at kende. Det er alt i alt et hyggeligt gensyn med de to familier og ditto firbenede venner. 

Men naturligvis kan man også begynde bekendtskabet med Anne-Maj Mortensen og co her, det er ikke et must at man har læst de andre bind i serien, før man kaster sig over denne historie. Alle bind i serien kan læses selvstændigt. 

I denne serie er hovedpersonerne så let genkendelige at det bliver lidt hyggeligt. De fleste af figurerne minder meget om personer alle har mødt før, og man må flere gange overgive sig  og smile lidt af vores hovedperson, der gør de mest klodsede tiltag for at få alle ender til at mødes, både i privaten, men også i forbindelse med opklaringen af mordsagen. Dette gør historien til en pageturner og det er svært at ligge bogen fra sig igen. 

Men når det så er sagt synes jeg at dette 4. Bind godt kunne have været lidt kortere, der er passager der ikke er nødvendig for historiens flow. Det eksterne persongalleriet er lidt svært at finde rundt i, idet der er mange personer der minder lidt om hinanden, der er blandet ind i plottet. 

Jeg kan klart anbefale “Mordene i Lysthuset” og jeg glæder mig meget til næste bind i serien. Anne-Maj Mortensen, DiDi, Mortensen d.3 og Sveske er underholdning alle vil finde fornøjelig.

Titel: Ligene i lysthuset – Anne-Maj Mortensen #4
Forfatter: Anna Grue
Genre: Krimi/thriller
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Udgivet: 2023
Sider: 522
Bedømmelse:  4 out of 6 stars (4 / 6)

Bogen er et anmeldereksemplar der er tilsendt af forlaget – Skal derfor markeres som “reklame” – men er alligevel blot en boganmeldelse der beskriver min mening om bogen..