Løgnens Hus

Ruth Galloway bliver kaldt ud på en byggeplads. Man har midt i opbygningen af et nyt boligkvarter, stødt på nogle menneskeknogler. Man kan ikke rigtig datere dem, og kommissær Nelson, der i første omgang blev tilkaldt, skal være sikker på, at de ikke står med en drabssag, der er tidlig nok til at det skal være op til ham at finde en morder.

Det viser sig at det drejer sig om et barnelig, uden kranium. Barnet er så ungt, at man har svært ved at konstatere kønnet.

Den tidligere bygning har fungeret som et børnehjem, et religiøst et, hvor præster og nonner har haft ansvaret for børnene.

Efter samtaler med en af de præster der har arbejdet på stedet, finder Nelson ud af at den eneste “uregelmæssighed” der skete på hjemmet, var to børn på 5 år og 12 år der forsvandt ret pludselig, for 40 år siden. Personalet på børnehjemmet troede at børnene var stukket af for at finde deres far. Det talte drengen meget om. Men da personalet fra børnehjemmet endelig finder faderen, finder de en sølle stakkel. Fattig og alkoholiseret og ude af stand til at passe på hverken sig selv eller børnene, og han havde ikke set noget til nogen af dem.

Men hvor er de blevet af? Det mysterie blev aldrig løst.

Senere i udgravningen, finder man skelettet af en kat, også uden hoved ? Der var ingen katte på børnehjemmet, idet en af nonnerne ikke kunne tåle kattens pels. Hvorfor finder man en hovedløs kat ? Og har det noget med fundet af barneliget at gøre ?

Endnu engang står Ruth og Nelson overfor et mærkelig gåde de må løse sammen. Sagen får en uhyggelig drejning da Ruth finder små “hilsner” rundt om på byggepladsen, personligt stilet til hende. Er hendes liv i fare?  Og kan de være fordi hun er årsagen til at sagen om de forsvundne børn bliver taget op igen? 

Ved siden af alt det her er Ruth blevet gravid, med Harry Nielson. Kriminalbetjent der er gift og har 2 teenagedøtre i forvejen. Forholdet mellem de to bliver bestemt ikke nemmere af, at Ruth har besluttet at blive alenemor.

 

Dette er 2. bind i serien om Ruth Galloway. Efterhånden som man lærer hende bedre og bedre at kende kommer man til at holde mere og mere af hende. Hun er kikset, ved det ovenikøbet godt selv og orker ikke at gøre noget ved det. Hun er 40 år, småtyk, gravid og alene om det hele. Hun har dog katten Flint og bor på heden helt alene, med lyssensor i haven, der både beskytter og skræmmer hende i tide og utide.

Den kære Harry Nelson er dybt forvirret. Han elsker sin kone og sine døtre, selvom konen slæber ham med til en del underlige kulturelle arrangementer der absolut ikke siger Nelson noget. Men oveni kan han slet ikke finde ud af hvordan han har det med Ruth. Den eneste kvinde han har været utro med og nu …..

Igen skal vi med tilbage i romersk tid, ritualerne fra byggepladsen – lig under et dørtrin – ligger helt tilbage derfra. Morderen har været kreativ og har sætter krav til både efterforskningen og til læseren så man kan holde styr på forviklinger og sætte dem sammen så plottet holder – og det gør det…

Denne serie skiller sig ud fra mængden af krimier der udkommer i disse år. Hovedpersonerne er anderledes og slet ikke helte i gængs forstand, men bliver tvunget til at blive det alligevel. Plottet hænger sammen med arkæologi, historie, tilsat alm politiarbejde og det er forfriskende, for en garvet krimielsker.

 

Faktaboks: 

Titel: Løgnens hus
Forfatter: Elly Griffiths
Genre: Thriller/Kriminalroman
Forlag: Gads forlag
Udgivet: 2018
Sider: 360
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.