Lyst til livet

“Krogen” en skruppelløs og barsk vaneforbryde, der skal spendere en hel del år bag tremmer, sammen med en del andre af de hårdeste kriminelle i Danmark. Men han er ikke en hvilkensom helst fange – han er en der ved noget, som politiet gerne vil vide. Derfor har de siden hans indsættelse forsøgt at beskytte ham. De håber på at han bliver mør, altså spytter ud med det han ved. 

En formiddag bliver han sendt til køkkentjeneste, han opdager alt for sent at der er tale om en fælde. Der er pludselig “for mange kokke” i køkkenet og “Krogen” kommer galt afsted.

Efterforsker Magnus Rhode, bliver efterfølgende sendt ud på Rigshospitalet, han skal forsøge at få “Krogen” til at tale – hvis nu han dør, så dør hemmeligheden sammen med ham. Og det er især Magnus, slet ikke interesseret i. 

En 80 årig stenrig erhvervsmand lever fortsat et aktivt liv. Han er på overfladen en succesfuld forretningsmand, med et sundt og velfungerende foretagende, der fuldt ud er i stand til at køre sig selv og derved forsøde hans otium. Men under overfladen er sandheden en helt anden.

Den gamle, har et skjult kriminelt netværk, der sørger for at holde hans i forvejen imponerende formue, i fortsat vækst, og det hele styres stramt af “Obersten” som han ynder at kalde sig i de kredse.

Da hans barnebarn bliver myrdet på yderst brutal vis, ved den gamle godt at den skyldige ikke kan findes af politiet. Det er hans “undergrundshær” der må opklare denne misere. Dette gør at sagen vokser, der finde flere mordofre, der har været udsat for voldsomme drabsmetoder

Det er fra politiets side Magnus Rhodes hold der er sat på sagen – og tingene bliver ikke helt som “Obersten” tror. Især ikke da Rhode finder ud af at hans elskede morfar var indblandet i det hele – døede han mon af naturlige årsager, som lægerne dengang hævdede ?

”Lyst til livet” er en opfølger på debuten “Dagen der aldrig kommer”, begge skrevet af forfatter Tom Peder Olsen. Han har skabt en hovedperson, der er lige dele pisseirriterende og genial på en gang. Han er storcharmør og alle kvinder skal lige kikke en ekstra gang når han træder ind i et lokale. Dybtblå øjne, korngult bølgende hår og et blændende smil der stort set aldrig forlader Rhodes ansigt. Han har en irriterende humoristisk sans og slipper som regel af sted med meget, når han skruer charmen på. Han er det man populært kalder “Guds gave til kvinden” og langt hen af vejen, når man som kvindelig læser til et stadie, hvor man bare ryster lidt på hovedet af hans glatte facon.

Alt dette gør ikke at hovedpersonen virker urealistisk. Og uden Rhode ville bogen ikke være det den er – en yderst spændende thriller, der bestemt ikke er for sarte sjæle. Det er så langt fra en hyggekrimi den kan kommer. Det er en barsk thriller der ikke gemmer på barske detaljer og grumme beskrivelser af ufattelige voldshandlinger, så selv den mest hærdede krimilæser må synke en ekstra gang.

Ved siden af krimiplottet i bogen, er hovedpersonen Magnus Rhode på jagt efter sandheden om morfaderens død. Han er ikke overbevist om at der var tale om “En naturlig død” Han tager i denne bog en tur til Berlin, hvor han skal på sporet af David Bowie og Iggy Pops tid i Tysklands hovedstad i slutningen af 1970´erne. Det er meget interessant at følge denne rejse. 

“Lyst til Livet” kan sagtens læses selvstændigt, men jeg mener at alle der giver sig i kast med denne, bør også lidt tage “Dagen der aldrig kommer” med – her lærer man hovedpersonen at kende, og der er mange detaljer man bør vide, inden man læser denne.

“Lyst til livet” en fremragende pageturner – en thriller der ikke glemmes lige med det samme. 

Faktaboks: 

Titel: Lyst til livet
Forfatter: Tom Peder Olsen 
Genre: Thriller 
Forlag: Falco
Udgivet: 2023
Sider: 414
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)