En djævel i den lyse nat

Undertitel: Hvem myrdede Stine Geisler ?
 

Bogens handling: 
Anne Stine Geisler bliver fundet myrdet i kælderen på værtshuset “Teglkroen,” der ligger i et af de mere lyssky kvarter i København. 


I dagene op til drabet bliver hun flere gange set sammen med en ung mand. De vidner der ser disse møder, er slet ikke i tvivl. Det er ikke en mand Stine har lyst til at have alverden med at gøre.  Men det er også tydeligt at hun kender denne mand – men hvem er han ?


Hun er i byen i forbindelse med Pinsekarnevallet den 4. Juni 1990. Hun hilser af med nogle skolekammerater, hun har været i byen med og vil forholdsvis tidlig hjem. Hun skal til familiesammenkomst dagen efter, og har også en eksamen hun skal læse op til. Hun havde brug for sin nattesøvn.

 
Dagen efter kan familien ikke forstå hvorfor hun ikke har smidt en seddel ind af deres brevkasse som hun plejer, der skal indikere at hun er kommet hjem, det plejer hun altid at gøre. Stine bor på 4 sal i en lille lejlighed og forældrene bor på 2. sal i samme ejendom. Men Stine er ikke kommet hjemme.


Sagen om Stine Geisler er et af de første mord som drabschef Ove Dahl står i spidsen for. Det er ikke særlig gode vilkår de havde at arbejde under dengang. Teknologien var ikke særlig lagt fremme, og sporene i kælderen var der ikke mange af. 


Tidspunktet for mordet gjorde desuden, at der stort set ikke var nogle vidner der havde set noget, der kunne hjælpe med at finde en gerningsmand. 


Stine havde fået en del skader i hovedet, der tydede på at vrede kunne være et motiv til dette tilsyneladende meningsløse mord. Morderen havde brugt en helt specifik fremgangsmåde da han bandt den unge kvinde. Hendes hænder var bundet bag på ryggen,  strikken var derefter ført omkring halsen på en måde, der bevirkede at hvis hun bevægede hænderne ville hun kvæle sig selv. 


Gerningsmanden havde stoppet to karklude ned i halsen på hende, og disse var faktisk den reelle grund til at hun døde – hun blev kvalt. 
I den spæde start på efterforskningen blev familien taget med på politistationen. I langt de fleste mordsager er der tale om nærdrab – det vil sige gerningsmanden skal findes i ofrets nærmeste familie – men så nemt skulle det ikke være !
 

 

Anmeldelsen : 
Mordet på Stine Geisler var blot et af mange uopklarede kvindemord, der fandt sted omkring 1990.

Ove Dahl fortæller, at da han startede som drabschef brugte han en fortegnelse over alle disse uopklarede mord som en form for “plakat” på sin dør. Han brugte den som motivationsfaktor, disse mord bliver aldrig for gamle, og de bør alle opklares!


I denne bog bliver der meste fortalt omkring den unge rødhårede og meget livlige pige Stine Geisler. Det er tydeligt at forfatteren Søren Baastrup har brugt en masse tid på at interviewe nærmeste omgangskreds, politifolk men også de personer der boede i nærheden af gerningstedet bliver adspurgt om de har nogle oplysninger der kunne være relevant for sagen. 

Det er et imponerende arbejde Søren Baastrup har lavet, men desværre er der ikke ret meget nyt i bogen. Sagen om Stine Geisler her været behandlet rigtig mange steder efterhånden og det er svært at finde noget man ikke har hørt om før. Men man kan så sige at sagen bliver belyst på alle tænkelige måder og mange gerningsmænd bliver gennemgået. 


De andre kvindemord i samme periode bliver ligeledes nævnt og der bliver  brugt lidt plads på “Amagermanden” i bogen. 


Desværre må jeg indrømme at der er rigtig mange unyttige informationer, som ja giver et billede af hvilken tid vi havde dengang mordet blev begået, men sådan noget som sportsresultater, hvor mange gule kort der bliver uddelt i en bestemt fodboldkamp og hvem der afløste Karina i “Lykkehjulet” da hun var på barsel, er i mine øjne bare fyld – unyttig viden.


Derudover må jeg indrømme at “Den røde tråd” er langt fra til stede i bogen, det bliver sprunget frem og tilbage i tidslinjen hele tiden – faktisk hele bogen igennem, og til sidst bliver det faktisk lidt irriterende. 


Men når det er sagt så er “True Crime” ret oppe i tiden lige nu, og denne bog bør bestemt læses af alle der har interesse i denne type litteratur. Godt gennemarbejdet, bestemt anbefalelsesværdig. 

Faktaboks: 

Titel: En djævel i den lyse nat – Hvem myrdede Stine Geisler ?
Forfatter: Søren Baastrup
Genre: True Crime 
Forlag: Peoples Press
Udgivet: 2019
Sider: 271
Bedømmelse:  4 out of 6 stars (4 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.