Pigen uden hud

Grønlandsk krimi af bedste kvalitet

Matthew Cave, en grønlandsk/dansk journalist er flygtet fra sin tilværelse i Danmark. Han har i en gruopvækkende ulykke mistet sin kone og sit ufødte barn. Det eneste han nu har tilbage er mareridt, der dukker op hver eneste nat, om ulykke, samt belastende nakkesmerter. Han er taget til Grønland, og prøver at få sit arbejde til at udfylde tomrummet.

Inde midt på Indlandsisen, finder 3 grønlandske fangere en mumie af en såkaldt nordbo. Det vil sige en mand der har skandinavisk udseende. Der er i fordums tid fundet lignende mumier, der skulle være flere tusind år gamle, dog af grønlandsk herkomst.  Der er noget ved liget der ikke rigtig stemmer overens med “mumie-teorien”. Liget er nøgent, bare svøbt i et skind og han er skændet på en meget opsigtsvækkende måde. Politiet i Nuuk sender bud efter en retsmediciner i Danmark, til lige at kaste et blik på fundet.

Matthew bliver, af avisen, sendt ud til findestedet sammen med en ung, entusiastisk fotograf Malik. De skal lave en reportage omkring mumien. Den unge Malik er meget optimistisk og mener at denne her historie er den, der gør dem berømt i hele verden. At deres ord og billeder vil blive dem, alle andre journalister vil bruge, med referencer tilbage til dem. Så er deres lykke gjort og de vil blive stenrige.

Tidlig næste morgen bliver Matthew vækket af en ret chokeret Malik. Der har været indbrud i hans fotostudie. Hans computer, kamera og simkort er stjålet.

De bliver enig med deres redaktøren på avisen om, at de hellere må tage tilbage til findestedet og få nogle nye billeder. De lejer en helikopter og allerede inden de kommer helt derud, kan de se der er noget helt galt. Der er en del af isen der ikke længere er hvidt – den er meget rød….

Den politibetjent der er sat til at passe på mumien, er død. Han ligger der hvor mumien skulle have været og er blevet sprættet op, på en makaber, men letgenkendelig måde. Mumien er derimod fjernet og det hele bliver lidt foruroligende.

En af de ældre politibetjente, tilbage på stationen, mener at kunne huske noget med en sag der ligger tilbage i 1970´erne. Noget med 3-4 mænd der blev myrdet på samme måde, som den unge politimand på findestedet. Han har en gammel dagbog liggende fra den efterforsker der havde sagen dengang. Den må Matthew da gerne lige låne….

 

Mads Peder Nordbo, er flyttet til Grønland og det er meget nemt at opfange i denne virkelig spændende thriller, hvor vi får den Grønlandske kultur ind på livet. Personskildringerne er fremragende. Disse for os, underlige mennesker, der bor på denne meget kolde ø, bliver præsenteret i bedste stil.

Lige netop her, gør det ikke noget man er lidt til en side – for det er jo bare sådan hun/han er.

Uendelige ismasser, kulsorte nætter, istapper, der er så store, at en voksen mand ikke kan holde om den. En sælfanger-tur hvor vores stakkels intetanende journalist bliver tvunget til at smage sælens lever, for at få kræfter til turen hjem.

Selve thiller-delen af romanen er godt udtænkt. Netop at handlingen foregå på et sted, hvor man kan slippe afsted med mange ting. Bo i et samfund, hvor man ved en masse om hinanden – man siger det bare ikke til nogen. Plottet er gruopvækkende, troværdigt og vanvittig spændende.

Har kun seks stjerner at gøre godt med og de komme alle i spil her…

Faktaboks: 

Titel: Pigen uden hud 
Forfatter: Mads Peder Nordbo 
Genre: Thriller/ Krimi
Forlag: Politikens forlag 
Udgivet: 2017 
Sider: 352
Bedømmelse:  6 out of 6 stars (6 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.