Egeskov – Ulykkens år – bind 1

Året er 1874. Der skal være forlovelsesfest på Egeskov Slot.

Husets ældste søn Frederik skal forloves med sin udkårne Adele. En ung adelig kvinde, der hele sit liv har vidst hvem hun skal giftes med og forlængst har accepteret at hendes fremtid er på Egeskov. 

Lige inden festen skal til at begynde, opsøger Frederik sin søster Jessie. Han er i et mærkværdigt humør, siger underlige ting. Jessie undre sig, men hun har hovedet fyldt med mange andre ting. Hun har et stævnemøde i den mystiske labyrint på Egeskov. Den unge præstesøn, har fanget hendes interesse og han har også vist hende meget opmærksomhed.

Festen bliver bestemt ikke det, alle havde drømt om

Den selvsamme dag dukker pigen Oda op. Hun skal være “Prøvepige” på Egeskov. Hun skal med andre ord, i lære som stuepige. En ung kvinde der ikke har haft de bedste opvækstvilkår og som nu øjner en stor mulighed for at få en ny start på livet. Man kan drive det vidt på sådan et fint sted, hvis man ellers passer sit arbejde og evner at gøre det uden der er nogen der opdager at man er der.

F.eks det med at dække bord er bestemt ikke nogen nem opgave. Selveste hushovmesteren tager sig af oplæring af de nye piger, og han ligger ikke fingre imellem, når der skal uddeles reprimander og irettesættes.

Stig er gårdskarl og holder til i stalden. Han er ud af en meget fattig familie, der bor tæt på det store gods. Han har et godt øje til en af pigerne i køkkenet. Men det er ikke let at gøre indtryk på en ung kvinde, når man ingen penge har at gøre godt med – men er det mon en god løsning at sælge sin mors flotte bibel, og derved skaffe lidt kapital?  Det traditionelle Egeskov Marked kommer jo om lidt – måske kunne man gøre en god handel, så den udkårne kan få øje på Stig.

Anmeldelse: 
Anne-Grethe Bjarup Riis og Thomas Rydahl har sat sig sammen og har skrevet første bind i en ny storslået, historisk serie om Egeskov Slots, omhandlende beboere og de folk der var omkring slottet for mange år tilbage. Handlingen er sat i slutningen af 1800 tallet, på et meget skelsættende tidspunkt i slottets historie.

Fortællingen er ren fiktion, og så alligevel ikke. Forfatterparret har været en del på Egeskov og har talt med den nuværende Grevepar, og de har fået lov til at grave i stedets historie. Så meget af den inspiration forfatterne har haft brug for, til at skrive denne historie er hentet i virkelighedens verden, tilsat lidt fri fantasi.

Det meste af handlingen foregår på og omkring slottet. Man er med både i den fine riddersal, i køkkenet, stalden og ikke mindst på markerne omkring slottet. Der er bl.a. en dreng Lido der er af udenlandsk herkomst, der ankommer til slottet og bliver til en start ikke mødt med den bedste vilje. Men selv en lille dreng kan have mange talenter og han finder alligevel sin plads i historien.

Familien flytter om vinteren til København, hvor de ligeledes har en residens – her møder man blandt anden H.C.Andersen, da familien er en tur i teateret. 

De to forfattere formår at skrive en fremragende fortælling, der bringer mindelser tilbage til “Herskabs og Tjenestefolk” og “Downtown Abbey” og de gør et formidabelt stykke arbejde. Der er mange personer at holde øje med, men fortællingen er alligevel ikke mere indviklet end at man sagtens skille persongalleriet af. 

Det er en fængslende start på en serie, som jeg forventer mig rigtig meget af. 

Faktaboks: 

Titel:  Egeskov – Ulykkens år – bind 1
Forfatter: Thomas Rydahl & Anne-Grethe Bjarum Riis
Genre: Historisk skønlitteratur 
Forlag: Politikens Forlag
Udgivet: 2024
Sider: 445
Bedømmelse: 5 out of 6 stars (5 / 6)