Vinterland

Politiefterforsker Signe Kristiansen har glædet sig til en stille og rolig juleferie sammen med ægtemand og deres efterhånden halvstore børn. Men under en indkøbstur i IKEA ringer hendes telefon. 

Det er chefen for personfarlig kriminalitet – Signes chef. 

Han beordre hende på arbejde. Der er midt i julefredens hovedstad sprunget en bombe. Attentatet fandt sted på et af torvene i indre København hvor der blev afholdt julemarked og der er nu hårdt brug for alle politiets medarbejdere – så Signe skal komme på arbejde – NU..

Til en start fryser Signe fuldstændig : Hendes søster, svoger og deres børn havde jo planer om at tage til julemarkedet !?!

 

Et af landets bedste drabsefterforskere, Martin Juncker har begået en kæmpebrøler. Efter en kort men hed affære med en kvindelig anklager, er han med øjeblikkelig virkning blevet forflyttet. Nu er han leder af en lille politistation i en sydøstsjællandsk provinsby. 

Han har faktisk slået to fluer med et smæk. Han er kommet væk fra pressens søgelys, men han er også flyttet ind til sin far, der har en fremadskridende demens. Det er nærmest opgaven med hans far, der fylder mest for Juncker. 

Han får en opringning fra hovedstaden, en kvinde har ringet med en bekymring. Naboens hunde har gøet uafbrudt i flere dage nu og hun har ikke set naboerne i lang tid. Der må være noget galt. 

Det foregår i Junckers distrikt, så han tager afsted sammen med sin nye politiassistent og en politielev, der er i første praktik. 

Da de komme ud til gården finder de hundens mandlige ejer, siddende på en stol og slået i hovedet med et eller andet, han er død. Hans hustru er derimod ikke til at finde.

På grund af terrorangrebet i København er der ingen drabschefer ledige lige nu. Så Juncker bliver bedt om at lede efterforskningen.

Samtidig bliver trekløveret på den lille politistation kaldt ud til en mistænkelig brand på et nærliggende asylcenter – Juncker får nok at se til. 

 

 

Janni Pedersen, tv-vært bl.a. i Nyhederne på TV2  og Kim Faber journalist på Politiken har kastet sig over krimigenren. Det  var ikke et øjeblik for tidlig. “Vinterland” er en af de bedste debutromaner jeg har læst. 

De formår at skabe et persongalleri der er troværdigt men også interessant. De private skærmydsler fylder en del af handlingen men uden at det bliver for meget. Det er blot mellemlægspapir i rette doser.

Der beskrives en del personer efterhånden som handlingen skrider frem, men de har alle deres berettigelse og forstyrre ikke handlingen eller læseoplevelsen. 

Det er tydelig at deres research omkring f.eks. demens er fint gennemarbejdet. Junckers far er en yderst troværdig og hjerteskærende biperson. 

Handlingen er trukket ud af hovedstaden, og det er et plus, idet de fleste krimier i dag foregår i en storby. Det er forfriskende at vi her kommer en tur på landet, med en gammeldags strisser der ikke rigtig ved om han er havnet det rigtige sted. 

Plottet i historien er omfattende og rammer lige i plet og på det rette tidspunkt, så læserens egne teorier når at “vende på en tallerken” mere end en gang. Stemningen i historien er uhyggelig, fængslende og man bør ikke tage bogen frem sidst på dagen – så kommer man ikke i seng i ordentlig tid…

 

Faktaboks: 

Titel: Vinterland
Forfatter: Janni Pedersen & Kim Faber
Genre: Krimi 
Forlag: Politikens Forlag
Udgivet: 2019
Sider: 463
Bedømmelse:  6 out of 6 stars (6 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.