Uden Hæmninger

Bjørn Agger skifter arbejdsplads og får noget at se til

Bjørn Agger kommer hjem efter en velfortjent ferie og finder sin arbejdsplads meget forandret. Der er kommet en politireform, der gør arbejdsgangen meget anderledes i forhold til hvad det er vandt til.

Opgaverne går lige pludselig op i statistikker og besparelser. De ser en hverdag foran sig, hvor alle indsatser og udgifter først skal måles eller vejes, inden de kan effektueres. De små forbrydelser skal skubbes nederst i køen og nogen skal ligefrem syltes, der er ikke resurser til at tage sig 100 % af dem.

Bjørn ender med at blive så vred på sin nye chef, at han med kyshånd tager imod et jobtilbud fra sin gamle kollega Hanne.

Hun er blevet leder af en ny specialenhed, kaldet TaskForceOne. Hanne er ikke så overrasket da Bjørn sender en ansøgning, hun har allerede fundet en makker til ham. Den nye enhed skal være backup for alle enheder indenfor politiet. Forskellen er at det nu er politiets øverste ledelse der bestemmer, hvilke sager de skal tage sig af. Foreløbig er enheden kun på prøve-stadiet, så det er med at gøre jobbet så godt som muligt.

En kriminel bande har fået en ide.

De vil opstarte 4 cafeer rundt om i København, til et ganske bestemt formål. Cafeerne tjener som “skalkeskjul” for det rigtig formål, salg af kokain og hash. Ved at fordele centralerne rundt i hele byen, kan de sidde på den god  del af stofhandlen i København. Så et pænt lille røveri ville være sagen til at financiere foretagenet. Men det er ikke helt så let som det lyder.

I Sydhavnen hærger rumænske alfonser prostitutionsmiljøet. Der er kamp om kunderne og de andre af ”gadens fugle” ser ikke med blide øjne på de nye. De holder sig helst langt væk fra dem, de kan godt se at pigerne ikke bliver behandlet anstændigt, og at de højst sandsynlig er tvunget ind i jobbet.

 

En sen aften samler en 58 årig mand en flot polsk pige op. De tager ned til en gammel togvogn i Sydhavnen for at ”gøre forretning”. Denne gang bliver de forfulgt. De to alfonser kører efter og overrasker det umage par midt i seancen. De slår manden i hovedet med en whiskyflaske og tager alle hans ejendele. Ofret lader de ligge i togvognen, tager pigen med og sender hende på job igen. Manden bliver fundet tidlig om morgnen af en hundelufter, afgået ved døden og politiet står med et drab.

 

Det er tydelig at bogens forfatter selv har været kriminalassistent i mange år indenfor politiet. De forskellige begivenheder bliver beskrevet meget nøgternt og præcist. Politiet jargon indbyrdes, rækkefølge af arbejdsopgaver og måden en betjent tænker på, er godt portrætteret i denne bog.

 

Selve sagen bogen handler om, er meget omfattende og der er mange personer med i bogen som man lige skal have styr på. Men det hele bliver bundet sammen i en smuk sløjfe til sidst og alle medvirkende får sin berettigelse.

 

Det er min første bog af Erik Hauervig og det er ikke noget problem, forstået sådan, at Bjørns privatliv ikke fylder så meget at man ikke kan følge med, selvom man først kommer med nu.

 

 

Faktaboks: 

Titel: Uden Hæmninger
Serie: Bjørn Agger # 5
Forfatter: Erik Hauervig
Genre: Politi-krimi
Forlag:  Skriveforlaget
Udgivet: 2016
Sider: 325
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.