Stilleleg

“Terror i Storbritannien”. En politibetjent er blevet halshugget af en terrorist iført den traditionelle elefanthue og blå kedeldragt. Hændelsen bliver optaget på video og lagt på YouTube og bliver nu vist i alle britiske medier – inden længe breder de grusomme billeder sig, også til de medier der streames helt til Thailand. 

Den danske journalist Nora Sand er taget på ferie netop i Thailand, hun forener ferie med at få finpudset dine kampteknikker i en træningscamp, Hun har booket hele 2 uger og i de 14 dage forsøger hun at lukke alle andre mennesker ude af sit liv. I hvert fald Krebsen, der er hende chef på dagbladet Globalt og Andreas, der kun giver hjertesorger at tænke på. 

Nora lokkes dog med på pub en aften, her kører nyhederne på tv-skærmen over baren. Her viser de billeder fra den famøse video med henrettelsen. Historien vækker journalisten i Nora og hun kan klart fornemme at ferien lakker mod enden. Inden hun tænker nærmere over det er hun på vej til Toppingham i England, hvor ofret kommer fra. 

Det viser sig at det handler om en højerestående politimand, med et ret blakket omdømme. Der er flere der ikke brød sig om manden, end han havde decideret venner. Helt tilfældig er Nora sammen med en politimand, da opkaldet kommer – de har fundet liget af ofret i en garage i Toppingham, også er det med at holde sig til. 

Nora møder en bekendt fra Scotland Yard, der er kommet i anledning af mordet. De bliver enige om at spise aftensmad sammen. De ender på en lokal Kebab-shop og mens de venter på deres bestilling kommer en ganske ung pige ind i butikken. Hun er plørefuld og styrer direkte op til disken hvor ejeren står og laver mad. Hun smadre den vodkaflaske hun har med, ned i disken og slynger hårde beskyldninger i hovedet på manden.  Hun skærer sig på flasken i processen, og synker grædende sammen bagefter. 

Nora og Millhouse ser forbløffet til da politiet lidt senere kommer anstigende, og begynder at behandle affæren som om det er noget de oplever hver dag.  De tager med det samme sympati for Kebabmanden og behandler pigen som noget besværlig de er tvunget til at tage sig af. Lige indtil Millhouse og Nora forlanger at der skal tilkaldes en ambulance, idet pigen faktisk har skåret sig på flasken..

 

Anmeldelse: 

Nora Sand er tilbage med alt hvad dertil hører. Hun er en af de  modigste kvinder jeg har læst om. Hun har en tendens til at finde de mørkeste steder, de mest usympatiske personer, og umulige situationer, som hun kæmper med at håndtere. Men hun er godt hjulpet, da hun er velbevaret i kampsport og kan ganske mange tricks. Men at hun ofte står i ret uhåndterbare situationer kan ikke nægtes. 

Hele handlingen cirkler omkring Nora, og alt hvad der sker opleves af og omkring hende. Dette giver et dynamisk flow i fortællingen, der gør det hele spændende og medrivende. Det skader bestemt heller ikke, hvis man har læst de foregående bind i serien, se nedenfor. Men det er ikke hovedpersonens privatliv der er altoverskyggende. Det er blot et ekstra krydderi, man kan sagtens læse “Stilleleg” selvstændigt. 

Nora bliver også i denne historie kastet ud på usikker grund. Det gælder arbejdslivet, hvor redaktøren ikke rigtig har den store forkromede løsning på at få finanserne til at hænge sammen. Men også privat er Nora voldsomt udfordret. Hendes livs kærlighed, Andreas har gjort ekskæresten gravid og nu har de fået en lille pige sammen, der desværre er datteren meget syg. Nora har svært ved bare at holde sig væk – det kan jo være at Andreas har brug for en god ven… 

Denne historie foregår ikke i London eller en anden storby. Handlingen foregår i en lille provinsby Toppingham. Nora tager først og fremmest derned på grund af mordsagen – men hun finder hurtig ud af, at der foregår andre langt værre ting i den lille by.

Når man finder ud af hvad titlen “Stilleleg” referere til, får man den slags myrekryb der starter i nakken og forplanter sig med lynets kraft ud i hele kroppen. 

Helt klart en af den slags krimier der kravler ind under huden på læserne. 

 

Forrige bind i serien om Nora Sand: 

Pigerne fra Englandsbåden
Den blå digters kone
Heksedrengen 

 

Faktaboks: 

Titel:  Stilleleg 
Forfatter: Lone Theils 
Genre: Kriminalroman (Nora Sand #4)
Forlag: Lindhardt og Ringhof 
Udgivet: 2019
Sider : 394
Bedømmelse:
 5 out of 6 stars (5 / 6)

Bogen kan læses/lyttes hos mofibo. Lydbogen er indlæst af Sara Qvist