Jihadbruden

Sognepræst Daniel Vest er ikke som præster er flest. Mellem sine søndagsprædikener tager han ud for at hjælpe de svage i samfundet. Han har en hjemmeside, ikke mange kender til, her kan man skrive til Daniel om et uløseligt problem, og måske kan han hjælpe.

Daniel har en fortid som “frømand” i forsvaret og med den træning han fik som elitesoldat, gør det ikke noget hvis hans hjælpeaktioner bliver fysisk krævende, og skal han bruge lidt finanser for at kunne udføre en opgave, har han sin helt egen måde at ordne det på.

Han bliver kontaktet af en bekymret kvinde. Datteren Mathilde Østergaard er rejst til Syrien. Hun er via Facebook blevet lokket til at rejse, af gyldne løfter om en spændende fremtid som Jihadbrud for den flotte og karismatiske oprørsleder Omar. Mathildes mor er ved at gå til at bekymring for sin 15-årige datter. Hun kan slet ikke forstå at at den unge teenager, kan finde på den slags.

Mathilde har haft en problemfri rejse til Syrien. Hun følges med en jævnaldrende pige, Amena der også skal være Jihadbrud i det krigshærgede land. Da pigerne kommer frem viser det sig, at den mand Amena skulle have været gift med, har lidt martyrdøden i kamp mod “de vantro”dagen før. Så den unge forvirrede pige bliver installeret i et hus, indtil det er blevet bestemt hvem hun så skal giftes med.

Mathilde bliver hentet af en kvinde der hedder Sana. Hun er også Omars hustru, hvilket i den grad kommer bag på den unge danske pige. Hun var ikke klar over, at muslimske mænd gerne må have flere koner i Syrien.  Det største chok kommer alligevel da hun bliver meddelt, at hun skal giftes allerede dagen efter. Hun har ikke engang set sin kommende ægtemand. Den unge pige begynder at få kolde fødder – men nu er det jo for sent..

 

Jens Strandbygaard har skrevet en virkelig barsk, virkelighedstro spændingsroman. “Jihadbruden” er virkelig brutal, fascinerende, fængslende, rørende og forfatterens brug af sammenhængende metaforer hele bogen igennem, gør læsningen til en fornøjelse.

Samtidig giver bogen en samfundsviden omkring livet i et krigshærget land, der efterhånden har mistet grebet om livet. Medmenneskelighed, respekt og omsorg for hinanden er “flyttet hjemmefra”. Der bliver beskrevet et land, tynget i knæ af magtliderlige eliter på både mande og kvindesiden. Dette gør livet for lokalbefolkningen umuligt at leve, idet man konstant er tynget af angst.

Hovedpersonen er sognepræst, frømand og en slags “Robin Hood” der kæmper en indædt kamp for retfærdighed og beskyttelse af de mennesker der ikke kan beskytte sig selv. Han er et godt valg som hovedperson, netop på grund af sin fortid, har han den rette træning til at kunne påtage sig den svære opgave, det f. eks. er at forsøge at få en vildfaren pige med hjem til Danmark. Alene rejsen til Syrien, er for Daniel en helt anden besværlig affære, end det var for Mathilde. Han har gennem militæret forskellige kontakter han kan benytte, men det er jo ikke mennesker han selv kender, eller kan stå indefor. De personer der hjælper ham, løber også selv en stor risiko for selv at ende i fedtefadet.

Bogen er skrevet med et nærvær så læsningen går “lige i maven”, man bliver rørt op til flere gange, og øjeblikket efter bliver men rigtig vred. Flot skrevet – kan virkelig på det varmeste anbefale “Jihadbruden”

 

 

Faktaboks: 

Titel: Jihadbruden
Forfatter: Jens Strandbygaard  (facebook profil)
Genre: Spændingsroman
Forlag: Byens Forlag 
Udgivet: 2018
Sider: 324
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.