Københavns brand

To betjente skal undersøge en mondæn lejlighed. Nogle naboer har observeret tumult i lejligheden og har alarmeret ordensmagten. Meldingen er, at der nok er tale om almindelig husspektakler. 

Da politiet først får hoveddøren bakset op, hvor yderst ekstreme metoder tages i brug, bliver de yderst overrasket over hvad der venter. Lejligheden er yderst flot indrettet, overklasse og ikke mindst penge oser langt væk. Der er ikke et øje i lejligheden, der er helt stille. Alting står åbenbart som det skal så balladen der blev ringet om er svær at få øje på. 

På vej ud af døren får den yngste af betjentene øje på en jadegrøn kuffert der tiltrækker hans opmærksomhed. Den er virkelig flot, med fantastisk flotte udskæringer. Betjentene får deres livs chok da de lukker kufferten op. Indeni finder de liget af en kvinde. Overraskelsen bliver ikke mindre da retsmedicinerne senere fortæller at der er tale om to kvinder. Kroppen tilhøre en ældre kvinde og hovedet er en yngre. Men hvor er resten af de to lig blevet af ?

Man finder siden ud af, at hovedet tilhører den jødiske millionøse Irene Kaufmann. Kvinden er lidt legendarisk i de jødiske kredse. Hun overlevede at blive født i en af nazisternes KZ-lejre i Polen. Ekstrabladet finder lynhurtigt ud af at hun er den ene af ofrene. De sætter spørgsmålstegn  ved om det skulle være nynazisterne der står bag mordene. 

Politiet går mere traditionelt frem. De efterforsker kvindens baggrund og finder en nevø der går på Herlufsholm kostskole. Han er den slægtning hun er tættest på. Kriminalkommisær Lorentzen står i spidsen for efterforskningen og vil starte med at se nevøen lidt efter i sømmene. På Herluftsholm fortæller de at nevøen Adam Baumberger har været forsvundet de sidste par dage. Han står forøvrigt som enearving til tantens formue, og det må jo siges at være et stort motiv. 

 

Anmeldelsen : 
Kriminalkommisær Henning Lorentzen er det man kalder en hyggelig hovedperson. Han er på den ene side en hyggeonkel, der går voldsomt op i madlavning og samvær med kone og børnebørn. Men han er også hjernen bag efterforskningsgruppen og som frontfigur er det ham der skal tale med chefer, journalister og regeringsmedlemmer når dette er påkrævet.  Lorentzen må gerne selv sammensætte sit hold, og denne sag vælger helt uortodokst at tage en politikadet ind på holdet. 

Den organisation der er ansvarlig for de afskyvækkende mord hedder Manus Albino, der umiddelbart er en gemt organisation med antisemittiske budskaber der har en yderst elegant facon, når medier, politiet og resten af befolkningen skal forarges og chokeres. 

I “Københavns brand” bliver der stillet krav til læserens fantasi, der er indimellem ufærdige scener hvor kun det der er nødvendigt for læseren at vide bliver serveret og resten ligger i luften. 

Handlingen er sat i København, som næsten giver sig selv, bogens titel taget i betragtning men til gengæld er bogens rollebesætning en gang blandede bolsjer – især den yderst sexede Xenia – topreporter ved dagbladet Ekstra Bladet er en spændende person, som jeg er sikker på bliver en del af den faste rollebesætning i de næste bind. Hun er en farverig person der ikke lader noget komme i vejen for en god historie – om ikke andet kan man altid bruge verdens ældste trick for at få de oplysninger man skal bruge. 

En bred vifte af samfundslag bliver på fornemste vis brugt som bipersoner  i romanen. Illegale indvandre, traffiking ofre, millionærsønner der gør lige nøjagtig hvad de har lyst til – deres forældre er der alligevel ikke til at gøre modstand. 

Brødrene Søren og Morten Ellemose har her skabt et rigtig god basis for en serie. Det er så åbenlyst at der er lagt op til bogserie af den underholdende slags. Der er god gang i handlingen hele tiden og læseren bliver holdt til ilden. Selve skurken i serien er godt udtænkt – rendyrket ondskab hvor ingen bliver skånet. 

Man skal bestemt gå i gang med denne krimiserie – kan slet ikke vente med at læse den næste – Fange 21.. 

Faktaboks: 

Titel: Københavns Brand – Manus Albino #1
Forfatter: Søren og Morten Ellemose 
Genre: Krimi/thriller
Forlag: Forfatterskabet 
Udgivet: Genudgivet i 2019 
Sider : 344
Bedømmelse:
 5 out of 6 stars (5 / 6)

 

Bogen kan lyttes/læses hos Mofibo – lydbogen oplæses af Esben Hansen.