Lad de døde begrave de døde

Ditlev Rosenkilde er flygtet med prædikatet ” Danmarks værste massemorder” klæbende til sig. Voldsomt såret, men med troen på at den ultimative plan nok skal lykkedes, i behold.

Efter afsløringen af hans “dukkehus” hvor alle hans familiemedlemmer var samlet, positioneret som udstoppede dukker rundt omkring i hans kælder, er jagten på psykopaten nu gået ind. 

Efterhånden som alle de lig, han havde udstillet i sin kælder blev frigivet til begravelse, blev de i nattens mulm og mørke gravet op igen og hvorefter de forsvinder sporløst. 

Kommisær Gabriella Bergendorf er den eneste der kender til opholdsted og det nye alias, på det sidste medlem af Ditlevs familie, nevøen Jake. Han er blevet gemt godt af vejen, og bor sammen med den tidligere PET-agent Kaj Brønds i Billund. 

Der er en overhængende fare for at Ditlev går med planer om at indlemme Jake i sin makabre samling – i udstoppet tilstand. Samtidig har Kaj Brønds og Ditlev et lille mellemværende, og det er ikke helt afgjort endnu, hvem af dem der er stærkest/mest stædig. 

Jake bruger det meste af sin tid på computerspil, og som teenagerdreng er det jo nærmest en drømmetilværelse, men selv Counter-Strike bliver kedeligt i længden. 

På en chat finder han en sød pige at skrive sammen med – Katarina. Efter kort tid bliver deres kontakt mere intim og nærmest daglig. Jake er dog på vagt og lyver som sin sande identitet for ikke at risikere sin egen sikkerhed. En dag spørger Katarina om de evt en dag skulle ses… Jake bliver nysgerrig, stikker af fra sine bodyguards og mødes med hende. Hun er simpelthen alt det Jake lige har brug for og drengen falder med et brag.

 

En forelsket teenager, en psykopatisk seriemorder og en forhenværende PET agent er nogen af de ingredienserne i denne intense krimi, skrevet af Lars Thommasen. Det er en opfølger til “Han Kender Det Som Er i Mørket” der kom sidste år.  Forfatteren er i skrivende stund igang med at skrive afslutningen. Samlet hedder serien “Vesterlund-trilogien”

Det kan naturligvis være en fordel at have læst den første roman i serien- men det er et stykke tid siden at ut gjorde det og havde ingen problemer med at følge handlingen i denne del af serien. 

Lars Thomassen er kendt for at skabe de mest psykopatiske gerningsmænd, uden hæmninger af nogen art – og det bliver man ikke skånet for i denne heller. Ditlev Rosenkilde er bestemt ikke en person, man glemmer lige med det samme. Men oveni det bliver handlingen ligeledes krydret med antihelte af forskellig slags. Kaj Brønds, en pensionist med inkontinens-problemer – en onkel der mest af alt ligner en bleg kontormand, med spaghetti-arme og øl-mave.

Men alt i alt spiller de alle en vigtig rolle for hovedpersonen, Jake. En teenager med sine helt egne problemer. Han er nødt til at leve i skjul, ellers kan det koste ham livet – svært at styre når man har fundet en sød pige – der ovenikøbet gengælder interessen.

Alt i alt, et fængslende univers man bevæger sig ind i, når man læser “Lad de døde begrave de døde” – den eneste malurt der er i bægeret er, at den er meget omfattende – 460 sider – der kunne godt have været trimmet lidt hist og her uden at det havde gjort læseoplevelsen ringere. 

Bestemt en spændende bog – og naturligvis, som vi snart er vandt til fra forfatterens side, er der nu lagt op til et bind 3 med den ultimative afslutning. Han har leveret en “Cliffhanger” der får læseren til at sidde med den der “sunde” mavefornemmelse – ihhh-altså… Så skal vi vente igen, igen…

Det bliver svært at  væbne sig med tilstrækkelig tålmodighed, før man kan få afslutningen på denne krimiserie som enhver der elsker en god historie bør give sig i kast med. Plottet, personerne og selve historien er af en art der bliver i tankerne et stykket tid efter endt læsning.

 

Faktaboks: 

Titel: Lad de døde begrave de døde
Forfatter: Lars Thomassen 
Genre: Krimi 
Forlag: Månen
Udgivet: 2019
Sider: 460
Bedømmelse:  4 out of 6 stars (4 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.