Papa

Axel Steen i bedste mafiastil.

Vickie Thomsen, Axel Steens tidligere kollega, er blevet overflyttet fra Drab, til Røveriafdelingen i Københavns Politi.

Her oplever hun for alvor, hvordan der er at være kvinde i et “mandejob”. Hun bliver negligeret og kun lige tålt af sine nye kolleger, der kun består af mandlige medarbejdere. Hvad værre er : hun oplever omfattende sløseri fra deres side af.

De bliver kaldt ud til en større bank, hvor husets vicevært bliver overrasket af 3 mistænkelige personer. De løber ud af en dør, der føre ind til bankens personalerum.

Det viser sig at 2 af mændene har været alene i boksrummet i 66 timer. De har fået tiden til at gå med at bore 143 bankbokse op. Den 3. gerningsmand har holdt vagt og har lukket sine medskyldige ud og ind i banken.  Viste gerningsmændene i forvejen hvad der lå i boksene siden de kun valgte disse bokse, og hvordan kunne de vide det ?

Tyvene har været grundige. De har ryddet pænt op efter sig, så grundigt at man ikke umiddelbart kan se at der har været indbrud, derfor gik der et stykke tid inden der blev slået alarm.

Axel Steen er efter omtrent 20 år i tjenesten blevet indlemmet i en speciel afdeling. Den kaldes “Særlige operationer”. Den tager sig af omfattende handel med narko, kvinder, våben og meget andet i samme kaliber. Afdelingen høre under PET og der er et massivt samarbejde med lignende tjenester i mange andre lande.

Ved en aktion i Berlin møder Axel en albansk budbringer, mødet handler om rigtig mange penge og ren kokain. Axel må her bevise at afdelingen, at de valgte rigtigt da han fik jobbet. Han har påtaget sig en anden identitet. Han har læst så godt på lektien, at han nærmest føler sig som sit alias. Lige så snart han har fået det tøj på, gruppens leder har valgt til ham, bliver han til Hans Hauser. En hårdkogt gangstertype, der er villig til at sælge/købe hvad som helst, bare prisen er rigtig.

Dog lurer Axels rastløshed i kulissen og han har meget svært ved helt at slippe flasken. Han kan heller ikke blive enig med sig selv om, hvordan han skal blive en god far for Emma.

Cecilie, Axels ekskone har mere end bare almindelige problemer med sin tidligere ægtemand, Jens Jensen. Han er Axels tidligere bedste ven, har en meget jaloux adfærd, og bliver verbalt meget truende overfor Cecilie, da hun finder sig en ny kæreste. Axel føler han ikke helt kan blande sig uden om, fordi Emma er blevet bange for, at der skal ske noget med hendes mor.

 

I den sædvanlige Jesper Stein-stil kører romanen med 120 km/timen fra side 1 til side slut. Det er bare med at spænde sikkerhedsselen og gribe godt fat i panikhåndtaget.

Denne gang er Axel Steen, taget ud af sit trygge kvarter i København og skal slå sine folder i de større byer i Europa. Han skal spille en hårdkogt gangster, og derved forsøge at lokke en af de helt store kanoner i en fælde, den russiske mafiaboss “Papa” – og det er lettere sagt end gjort.

Han er her nødt til at finde alle sine dårligste sider frem, f0r at virke så troværdig som mulig. Det er en barsk tur at komme med på. Man bliver introduceret til de mest hensynsløse og hårdkogte gangstere og hovedpersonen selv ligger heller ikke fingrene imellem.

“Papa” er en fremragende følgesvend på en kold, regnfuld sommeraften. Et must for alle krimi-elskere.

 

Faktaboks: 

Titel: Papa
Serie: Aksel Steen #5
Forfatter: Jesper Stein
Genre: Kriminalroman
Forlag:  Politiken
Udgivet: 2017 
Sider: 411
Bedømmelse:  6 out of 6 stars (6 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.