Kold træk

John har fået en glimrende karrieremulighed. Han er blevet direktør på et store stålværk i Gränshammar, beliggende langt oppe i Sverige. Langt væk fra Stockholm, hvor den nye direktør og hustruen kommer fra. Therese, Johns kone har været økonom på et kontor i storbyen men føler sig udbrændt, og tager med kyshånd imod denne mulighed for at flytte lidt væk og begynde på en frisk. Måske er det noget helt andet hun skal beskæftige sig med fremover, end det hun er vandt til.
Til at begynde med var deres største bekymring, datteren Sara. Den 5-årige pige må skaffe sig nye venner, i den børnehave hun skal begynde i. Men tilsyneladende er denne seperation værre for forældrene end den lille pige.

Det viser sig meget hurtigt at den der har sværest ved at falde til er Therese. Hun bryder sig ikke om selve direktørvillaen, der er stillet til rådighed. Allerede den dag de flytter ind, har hun en fornemmelse af at der står en og kikker på hende.  Da hun en dag finder et gammelt billede, der ellers hænger i kælderen, pludselig hængende i stuen, bliver det hele lidt mystisk. Hun synes der hænger en underlig lugt omkring billedet – lugten af svovl..
Sikringerne i huset springer hele tiden og Therese begynder at hade mørket. Hun synes at der kommer skikkelser ud af dem, og disse skikkelser overvåger familien. Samtidig bliver der pludselig meget koldt i rummet, lyset blinker og sikringerne ryger.

En dag er hun på vej ned i byen og kikker sig over skulderen, og der står en skikkelse og ser ud af vinduet på 1. sal. Men der er ingen hjemme i huset…
Hun står i sit køkken en morgen og ser ned i skoven der ligger bagved huset. Her ser hun en mand, klædt ud i arbejdstøj fra 50´erne og han har en hakke i hånden.
Therese aner ikke hvad hun skal gøre ved disse observationer. Datteren Sara har det på samme måde, hun kan heller ikke lide at være i huset. Hun får underlige beskeder på en gammel tegnemaskine hun finder i sit skab. For at gøre datteren glad, forærer Therese hende en lille killing. Den er så sød – i starten. Den vokser som killinger jo gør, men denne her vokser enormt hurtigt og dens humør ændre sig radikalt.

Den unge frue er ofte alene hjemme til sent ud på aftenen, hun bliver enig med sig selv om at finde ud af husets historie, måske kan den forklare hvad det er der foregår. Det var nok ikke en god ide…

En af arbejderne på stålværket har et ret heftigt temperament, især når han drikker. Han er alt andet end glad for den nye direktør. Sådan en stockholmer skal ikke komme her og tro han ved det hele og kan lave om på alting….

En rigtig spændende og medrivende gyser af en, for mig, ukendt svensk forfatter. Vi befinder os i en meget lille by langt oppe i Sverige og her blomstre landsbystemningen, intrigerne og rygtesmedene har travlt. Den nye direktørfrue har store problemer med at falde til. Hun synes at alle mennesker kikker efter hende og rynker næsen.
Markus Sköld er bestemt god til at opbygge en intens stemning, hvor man godt kan finde sig selv på trappestenen, en mørk tidlig morgen, kikkende sig selv lidt mere over skulderen end man plejer. Han formår at fordele bogens historie med gys, stemning og naturbilleder så bogen bliver meget “levende” for læseren. Man fatter øjeblikkelig sympati for den stakkels Therese som bliver ladt alene tilbage i spøgelseshuset af sin meget travle mand, der ikke forstår hendes betænkeligheder. Han har altid lige noget arbejde der lige skal være færdig.

 

Faktaboks: 

Titel:Kold træk
Forfatter: Markus Sköld
Genre: Spænding/Gyser
Forlag:  Hoi Forlag 
Udgivet: 2017 
Sider: 316
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.