Ondskabens hotel

Jack Torrance har mistet besindelsen – mere end en gang. Sidste gang endte det med at Jack mistede sit job.

Han underviste et hold elever i Litteratur og havde lavet et diskussionshold. En af eleverne begyndte at gå Jack på nerverne og det endte med at han måtte smide eleven ud af holdet. Dette resulterede i at eleven ødelagde alle 4 dæk på Jacks bil. Timingen for hærværket var lidt skævt, idet Jack lige nåede at komme ud og se hvem der stod for vandalismen.

Jack har bagefter svært ved at huske hvad der egentlig skete, men eleven kommer voldsomt ” til skade” og Jack bliver arbejdsløs.

Jack er gift med Wendy og sammen har de sønnen Danny på 5 år. Wendy har altid elsket Jack og har forsøgt at støtte op omkring ham i lyst og nød. Selv gennem Jacks alkoholmisbrug, som har været ret slidsom for forholdet, og måske den egentlig grund til at Jack har svært ved at styre sit temperament. Nu er Jack tørlagt og Wendy er glad for hver eneste dag uden alkoholen.

En gang da Danny var 3 år kom den lille dreng helt tilfældigt til at være alene et øjeblik på Jacks kontor. Han mente tilsyneladende at faderens papir var rigtig spændende. Da Jack vendte tilbage fra en telefonsamtale var der ikke mange hele stykker papir tilbage. På kontoret lå der mange, i Jacks øjne” vigtige stykker papir og i affekt brækkede han armen på sin lille søn. Dette “uheld” ligger i mange år fremover som en usynlig barriere mellem forældrene.

Men Danny elsker fortsat sin far,  som om  intet er sket, han stiler altid imod at være så meget sammen med Jack som muligt.

Forældrene er meget bekymrede omkring Dannys sind. Han har en “usynlig” ven Tony. Det er en meget nyttig ven at have – han fortæller Danny når der kommer til at ske noget skælsættende i familien. En dag fortæller Tony at Jack vil tage Danny med i en forlystelsespark – selvom forældrene har fortalt Danny at dette ikke kunne blive til noget – det var for dyrt – men det sker alligevel som Tony har forudset. Men det er ikke kun de gode ting Tony fortæller om.

Jack får endnu en chance på arbejdsfronten. Hotel Overlook, et bjerghotel i Colorados bjerge, mangler en vinteropsynsmand. Hvis Jack kan klare denne tjans fremmer det hans chancer for at finde et andet job et andet sted. Men jobbet er ikke helt almindeligt. Han skal sammen med sin familie bo på hotellet i 4 måneder. Det meste af tiden vil de ingen kontakt have med verden udenfor. Hotellet sner som regel inde meget hurtigt og det er umuligt at komme ned til byen igen.

Jack er meget opsat på jobbet og ser det som en god mulighed for at komme videre – selv efter han hører om den forrige opsynsmand, han blev vanvittig og myrdede sin kone og sine to børn i løbet af de 4 måneder det var der og endte også med at gøre et ende på sit eget liv. Men Jack mener han har godt styr på det – lige indtil den dag han går i haven for at studse nogle buske – udformet som dyr…. Under processen virker det som om de rører på sig og det er ikke et godt tegn…

 

Ondskabens hotel er en “gammel traver” både filmen med Jack Nicholson i hovedrollen som den sindsyge Jack Torrance. Men til alt held har jeg hverken set filmen eller læst bogen før. Så jeg kunne begynde forfra på denne pragtfulde bog.

Forfatteren formår virkelig at lave et stemningsskift der siger spar to. Fra liv 1 i byen til liv 2 på hotellet. Ikke bare omgivelserne ændre sig drastisk, også personerne. Dette er udført med en finesse at kun Stephen King kan præstere. Den måde han beskriver sønnens fantasiven på er godt tænkt. Tony er Dannys evne til at “Shine” – han forudser hvad der kommer til at ske – og til sidst er Tony uden betydning – Danny kan selv. Stemingen der er i det forladte hotel kommer nærmest ud til læseren gennem bogen og man gribes flere gange af tanken: ville du bryde dig om at være på sådan et sted – kun 3 mennesker. Overhovedet ikke – og slet ikke nu …

Den eneste torn der er i mesterværket “Ondskabens hotel” er at der kommer en del gentagelser af hændelser og handlingen går nærmest helt i stå til tider – mens der lades op til gys, gru, spøgelser og Hotel Overlooks uforlignelige charme..

Uanset om man har læst bogen, set filmen eller begge dele er “Ondskabens hotel” bestemt en gentagelse værd. Stephen King skriver blændende og bliver ved og ved med at overraske læseren. Han er mesteren indenfor psykologiske gysere.

 

Faktaboks: 

Titel: Ondskabens hotel 
Forfatter: Stephen King 
Genre: Thriller/Gyser 
Forlag: Hr Ferdinand/Politikens forlag
Udgivet: 1977/ Genudgivet 2017 
Sider: 546
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.