Min mormor hilser og siger undskyld

Endnu en herlig bog fra Frederik Backman

Min mormor hilser og siger undskyld Book Cover Min mormor hilser og siger undskyld
Frederik Backman
Humor, skønlitteratur
People´s Press
2015
461

Bedømmelse: (5/6 stjerner)

Elsa er 7 år, næsten 8 år. Hun er en anderledes lille pige end sine jævnaldrende kammerater.

Hun henter meget af sin viden på wikipedia, er meget klog og har bl.a. læst  alle Harry Potterbøgerne. Hendes yndlingshalstørklæde er med Gryffindor-logo og hendes bedste ven er hendes mormor.

Elsas mormor er et helt kapitel for sig, hun har en opfindsomhed som kun findes i bøgerne. Hun kører bil uden kørekort, klatre over hegnet i Zoologisk have (sammen med Elsa) for at bevise at der faktisk finde aber der står op og sover, midt om natten selvfølgelig - for det er jo der aberne sover.

Elsas mormor bor i en ejendom, fyldt med de underligste personer. En psykolog der er dranker i sin fritid. En gammel krigsveteran med OCD, der ynder at gå rundt og ligne et uhyre, lukket og utilnærmelig. En patentelig husmor, hvis helligste opgave er at sørge for at ingen hænger sedler op i ejendommen uden at hun som, ansvarlig for sociale events i opgangen, ved noget om det.

Elsa bliver mobbet i skolen, kammeraterne jagter hende og smider hendes halstørklæde i toilettet, og det er ikke kun en enkelt gang. Ved siden af dette er Elsas forældre skilt og hendess mor har fundet en ny mand som hun venter barn med. Den lille pige glæder sig ikke til at dele opmærksomheden med den nye baby.

Elsas mormor er syg, hun har kræft og dør som følge af dette. Hun har inden sin død arrangeret en form for skattejagt til sit barnebarn. Hun har efterladt breve som Elsa skal aflevere til personer som mormor gerne vil sige undskyld til, og med den kones livshistorie er der så rigeligt at sige undskyld for.

Men undervejs i afleveringen af brevene lærer den lille pige mange mennesker at kende. De bor alle i den ejendom som Elsa også bor i. Hun tror hun kender dem allesammen med det viser sig at det gør hun slet ikke.

Bogen er meget underholdende. Mormoren er en meget farverig person som ser det som sin personlige opgave at få Elsas tilværelse til at blive tryg, sjov og uforudsigelig.

Frederik Backman formår at formidle sin historie meget humoristisk, rørende, overraskende og alligevel med overraskende tvists som bliver serveret på ret uventede steder i bogen.

Hans persontegninger er vanvittig morsomme og man sidder nærmest konstant med en smil om læben - hans specielle svenske humor går rent ind og jeg må op med endnu 5 stjerner til den svenske forfatter.

Har i ikke læst den endnu så gør det endelig - det vil i ikke fortryde.