Hilsner fra de døde

Kriminalbetjent Ash Henderson arbejder med en grum sag. Seriemorderen som nyhedsmediet kalder “Birthday-boy” har i flere år kidnappet og myrdet teenagerpiger. Pigerne bliver taget et par dage før deres 13 års fødselsdag og myrdet på årsdagen.

Forældrene til pigerne får hvert år et “fødselsdagskort” på døtrenes fødselsdag, Hvert år et nyt kort hvor der medfølger et foto. For hver gang bliver motivet værre og værre at se på – den viser torturen datteren har været udsat for, trin for trin – år efter år. Ingen har kunnet finde ligene af pigerne og ingen har kunnet finde “Birthday-boy”

Ash har en hemmelighed. Hans egen datter Rebekka, er et af ofrene for denne grumme morder. Men Ash ved at hvis hans chef ved dette, bliver han taget af sagen og han ønsker intet andet i denne verden, end at fange svinet og give han, hvad han fortjener.

Ash bliver yderligere udfordret da han møder sin nye makker. Retspsykologen, Alice McDonald.

Hun er den mest forsigtige person verden endnu har set. Hun tør ikke flyve, er bange for små rum og tør ikke trykke et nyt bekendtskab i hånden, tænk hvis han/hun ikke har vasket hænder sidst de var på toilettet.

Helt privat er Ash en dybt forgældet skildsmisseramt mand. Han er ikke så moralsk som man måske burde være i hans stilling, han benytter sit politiskilt til at afpresse vaneforbryderne, så han kan få afviklet noget af sin gæld til en hårdkogt lånehaj.

Da man finder liget af en ung pige i en skov, begynder sagen endelig at tage en positiv drejning.

Hovedpersonerne i denne bog kriminalbetjenten og retspsykologen er genialt sat sammen – deres samspil er til tider så sjovt at man helt glemmer at det er grumme sager der foregår i bogen. Det er noget af et antiklimax at man det ene øjeblik synker en gang og ikke rigtig ved om man har lyst til at læse hvad der er på den anden side, og de næste er man ved at dø af grin.

Replikken og Ash tanker er meget humoristisk og persontegningen er flot skrevet.

Det er første gang jeg læser noget af Steve Macbride og glæder mig til at læse den næste om hans skånselsløse Ash Hendersson.

 

Faktaboks: 

Titel: Hilsner fra de døde
Serie: Ash Hendersson #1
Forfatter: Stuart Macbride
Genre: Thriller 
Forlag:  HarperCollinsNordic
Udgivet: 2016
Sider: 446
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)