Krigsturisten

Niels er gymnasielærer, 43 år, gift med Annemette. De har sammen fået 2 børn.

Niels har et ganske almindeligt liv – alt for almindelig mener han selv. Han keder sig voldsomt på daglig basis, uanset hvad han laver, og hvem han er sammen med, så kan han ikke finde nogen mening med det. Alting er blevet til vaner : Ugeskema på køleskabet, hvor hans arrangementer bliver skrevet ned om søndagen med sort tusch. Madlavning 2 gange om ugen. Ingen sex med konen, uengagerede elever i skolen, en søn der ikke gider svare når man spørger om noget, og listen kan blive ved og ved.

Niels kommer til at tænke tilbage på sin ungdom. Han boede sammen med sin bedste ven Michael, og de levede det vilde liv. Drukture, skønne piger og masser af frihed til at gøre lige nøjagtig det, man lige står og har lyst til.

En dag tager Niels konsekvensen af sin kedsomhed og skriver en e-mail til Michael, det kunne jo være, at det er livlinen ud af kedsomheden. De to venner enes om at mødes snarest mulig. Det bliver til en druktur, der lugter lidt af “gamle dage”. I løbet af aftenen bliver de enige om, at Niels skal med Michael på arbejde næste gang, han skal på opgave. Michael er fotograf, han arbejder for et dagblad og har speciale i fotoreportager fra krigshærgede områder. Næste tur går til Beirut.

Michael skal tage billeder af børnenes forhold i en flygtningelejr. Da Niels vender hjem efter denne oplevelse, finder han lidt gejst, som skal hjælpe ham til at komme igennem hverdagen. Især i gymnasiet er han nærmest forvandlet, og eleverne kan ikke rigtig kende ham. Han laver om på pensum, og eleverne skal forholde sig til Mellemøstens sociale problemer osv. Alt går rigtig godt, lige indtil det hele bliver hverdag igen.

Michael tilbyder nu Niels at komme med til Libyen. Her er situationen helt anderledes, der er krig i landet, og Niels vil udsætte sig selv for fare ved at tage med – men han kan ikke lade være. Nu er han blevet helt afhængig af spændingen, adrenalinsuset og flugten fra hverdagen. Da han står ved grænsen til Libyen og ser den massive hob af flygtninge der er på vej ud af landet – spekulerer han på – hvorfor var det lige, han var så opsat på at skulle ind i landet ?

Krigsturisten er en meget barsk historie om en midaldrende mand, der ikke kan finde ud af at håndtere livet. Han sætter alt på spil for at tage med sin kammerat ned til krigshærgede lande og sætte livet på spil, alt dette kun fordi han keder sig.. Det er så den korte version, men Niels får, hvad han beder om – spænding. Han ser, hvordan det er at være journalist i de lande, man ellers følger på tv, han skal forholde sig til censuren af det materiale der bliver sendt ud af disse lande, og han oplever ting, han skal bøvle med at glemme igen bagefter.

Forfatteren har gjort et flot researcharbejde, har talt med en del journalister og fotografer, der herigennem hjælper til med at give et indblik i, hvorfor de har det arbejde, de har. Hvad det er, der driver dem til at sætte sit liv på spil igen og igen, for at kunne give omverden de helt rigtige historier og billeder. Det er en livsstil, der er svær at sætte sig ind i, hvis man ikke står midt i den. Der er mange flotte beskrivelser af tilstandene i de krigshærgede lande, hvad det gør ved pressefolkene, når de ikke opnår det de vil, og ser ting de ikke har lyst til at se, men ikke kan undgå. Der dukker underlige mennesker med mærkelige agendaer op på pressefolkenes gemmesteder – som slet ikke burde være der.

Krigsturisten er en bog, der kravler ind under huden på læseren og bliver “boende” i et par dage. Virkelig godt skrevet.

 

Faktaboks: 

Titel: Krigsturisten
Forfatter: Jesper Bugge Kold
Genre: Spændingsroman
Forlag: Peoples Press
Udgivet: 2018
Sider: 315
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.