Kan man dø to gange ?

Kommisær Bäckström får en næsten uløselig gåde

Lille Edvin er nabo til Evert Bäckström. Edvin har været på søspejderlejr og er på en sejltur blevet meget søsyg. Hans leder bliver vist lidt irriteret over drengens tilstand og konsekvensen bliver at han sætter Edvin i land på en meget lille ø. Her skal han samle svampe, planter og andet spiseligt sammen, indtil de andre kommer tilbage og henter ham igen.

Den lille ø Edvin bliver efterladt alene på, har ikke det bedste ry. Den skulle, efter sigende være hjemsøgt og er, hvis man er en lille dreng på 10 år, også lidt skræmmende. Knægten sætter sig dog for at udføre sin opgave og finder på sin ekspedition noget der ligner en støvbold. Han vil som forskriften jo er med den slags planter, lige give den et ordentlig spark og til sin overraskelse går den ikke i stykker. Det er nemlig ikke en støvbold, men et kranium.

Dette fantastisk spændende fund er han da nødt til at vise til sin nabo Kriminalkommisær Bäckström. Så nu sidder den gamle sure mand, en sen aften med en knægt, som er det eneste barn han bryder sig om og et kranium som han nu er nødt til at forholde sig til.

Det mest fornuftige er jo nok at give “Sorteper” videre til en anden – så Bäckström ringer til sin nærmeste kollega Annika Carlsson. Hun skal hente Edvin, kranium og sørge for at pårørende og spejderlejren får at vide hvad der er sket. Mens Kommisæren skal … Ingenting. Han har jo fri og skal hvile sig, så han er frisk til næste dag.

Da man undersøger kraniet lidt nærmere viser det sig at liget er identisk med en svensk gift thailandsk kvinde der døede for mange år siden i en Tsunami – i Thailand.

Dengang blev hun identificeret af dansk politi, hendes mand og mor. Liget blev herefter kremeret efter Thailandsk tradition.

Den store gåde er nu. Hvordan kan det samme lig nu dukke op på på en meget lille svensk, hjemsøgt ø ?

Bäckström & Co har nok at gøre med at finde hoved og hale i denne spegede affære. Men for at prøvelserne ikke skal være for nemme, får de en offentlig anklager med på holdet, som for at sige det mildt, ikke er nogen Teamplayer.

 

GW Persson har her skrevet en meget hyggelig krimi fyldt med svensk charme, humor og Bäckström. Han er indbegrebet af en antihelt. Han er doven, pigeglad, amoralsk og udnytter alle de personer han kan komme i nærheden af. Selv sin lille nabodreng Edvin, som han skamløst bruger som buddreng. Han hader børn men idet han er så lille og gammelklog bliver Edvin accepteret, i kortere perioder af gangen.

Annika Carlsson er derimod meget ambitiøs, hårdtarbejdende og gift med sit arbejde. Hun har et meget ambivalent forhold til sin chef. Hun kan tydelig mærke udnyttelsen men kan ikke gøre noget ved det. Han er hjernen i gruppen og må bare tåles.

Man sidder det meste af bogen med et lille smil om munden – samspillet mellem kommisæren og omgivelserne er yderst underholdende.

Selve kriminalsagen er rigtig godt udtænkt – der er jo ingen der kan dø to gange – men hvordan kan liget så dukke op to steder med flere års mellemrum ? Plottet holder 100% og gør bogen meget spændende og fængslende.

Har hørt bogen som lydbog, oplæst af Dan Schlosser. Hvilket han gør ganske fremragende. Det er meget tydeligt at han har læst teksten inden han læser den op – så han ligger tryk på ordene de rigtige steder og der ikke er nogle ord der “overrasker” ham.

 

Faktaboks: 

Titel: Kan man dø to gange ? 
Serie: Evert Bäckström #4
Forfatter: GW Persson

Genre: Kriminalroman
Forlag: Modtryk 
Udgivet: 2017 
Sider: 445
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.