Havkatten

En sød historie fra 1906 og en nutidig kriminalhistorie.

Karin Adler er efterforskningsleder ved Gøteborg Politi´s drabsafdeling.

Hun bliver tilkaldt til Marstrands gamle turisthotel, der nu bliver brugt til røgdykningsøvelser af det lokale brandvæsen. Lederen af dagens øvelse har et par timer forinden, lagt 3 øvelsesdukker ud og afmærket de rum der skal anvendes til øvelsen.

Problemet er at røgdykkerne finder 4 “dukker” derinde. Bagved en dør der er barrikaderet med en spisestuestol, ligger liget af en ældre mand. Det ser umiddelbart ud som et mord. Han har synlige skader på kroppen, han ikke selv kunne have påført sig.

Liget bliver identificeret som Holger, en ældre mand, der har svært ved at lade sig indhente af nutiden. Han er kendt for at kæmpe med næb og klør for at Marstrand skal blive ved med at være det den altid har været. Han er altid på barrikaderne når der er en skolelukning eller lign. Holger har lovet at holde et lille øje med det gamle turisthotel, som muligvis også er på vej over i de forkertes hænder.

I 1906 er det er helt andet liv i Marstrand. De er kendte for deres kurophold og Marstrand Badehotel har slået sig sammen med den lokale læge og tilbyder de rigeste i Sverige, kuropholdet de ikke kan være foruden.

Den gamle doktor Bauman, har svært ved at følge med, nu hvor hotellet kører så godt og der er så mange rige svenskere der skal efterses for div., skavanker. Han har fået tilbud fra en ung læge, Karl Wallin der gerne vil hjælpe til med denne sæsons patienter.

En ung adelskvinde Karolina Lundgren ankommer til kurstedet sammen med sin familie. De har et ganske bestemt formål med rejsen. Karolina skal finde sig en mand. Hendes far, er fabrikant til en forretning der har gået bedre. Nu skal udgifterne sænkes ved at datteren gifter sig med en adelsmand, med mange penge. Idet Karolinas afdøde mor, var af adelig familie, burde det ikke været et stort problem at finde en passende kandidat.

Oveni skal Karolina også lige igennem et check hos den unge læge Karl Wallin. Hun er lidt svagelig og hoster en del. Så medicinske bade vil helt sikkert gøre hende godt – mener den unge medicinmand.

Der er ingen af de to unge mennesker, der forudser de problemer deres relation kan give fremtiden.

 

Romanen er på en måde en dobbelthistorie, som bliver bundet sammen til allersidst i bogen.  To fortællinger der kører i forlængelse af hinanden hele tiden. Dette gør at det er svært at ligge bogen fra sig . Begge historier er spændende, medrivende og personerne er interessante.

Denne krimi henvender sig til den krimi-læser, der ikke nødvendigvis er så vild med en masse vold og blod. Historien fra 1906 kan endda minde lidt om en Jane Austin roman. Sød, spændende og kongelig. En fin lille historie hvor relationerne mellem de rige og fattige er i focus. Den unge frøken skal vælge sin ægtemand, enten med sit hjerte eller sin fornuft.

Historien fra nutiden er en historie om traditioner mod den nye teknologi/grådighed.

Begge historier er set før – men ikke lige i denne indpakning.

 

Faktaboks: 

Titel: Havkatten
Serie: Karin Adler #5
Forfatter: Ann Rosman
Genre: Kriminalroman
Forlag:  Punktum
Udgivet: 2017 
Sider: 436
Interview med forfatteren: Ann Rosman
Bedømmelse:  4 out of 6 stars (4 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.