Lytteposten 1980

I 1980 havde den danske regering og PET en udpræget angst for at blive overvåget af de russiske magthavere. Derfor havde man forskellige steder i Danmark forskellige lytteposter, hvor man forsøgte at opsnappe al radiokommunikation, og derved vide hvem der er i nærheden af lytteposten, men også gerne hvad de ønsker at gøre der.

Dueodde på Bornholm havde bl.a. sådan en. En sen aften bliver der sat ild til en transformatorstation i nærheden af Lytteposten, samtidig med at der er spændende radiokommunikation på russisk. Så lige der, kan det være svært at afgøre om man skal lytte til beskeden eller slukke ilden. Personalet forsøger det bedste de kan for at gøre begge dele på en gang

Chefen for denne aflytningstjeneste, Flemming Tolstrup ankommer sent den aften kun iført pyjamas, med en frakke udover. Han virker meget forvirret og er egentlig ikke til megen hjælp. Men han er standhaftig og bliver på station Bravo indtil det hele er faldet godt til ro. De næste par dage opfører han sig mere og mere mærkværdigt, han bliver bleg og svimmel. Da man endelig lokker ham til at se en læge, er det for sent. 

Men er der nogen i nabolaget, Bornholm er jo en meget lille ø, der kender noget til usædvanlig aktivitet omkring Tolstrups hus omkring gerningstidspunktet? Især da man finder ud af, at han er død på mærkværdig vis, bliver PET kaldt ind til assistance. Susanne Hedegaard er den yngste kvindelige ansatte i PET og hun ønsker sig brændende sin helt egen sag – hun er træt af at være føl.

Hun får følgeskab af en herre fra Rejseholdet og sammen forsøger de at finde en morder, selvom Bornholm er meget lille er der små samfund, hvor alle beskytter hinanden. Susanne selv har familie problemer. Hun står midt en skilsmisse og hendes mand er også politibetjent, endda på Bornholm. Han vil ikke skilles – men det vil hun.

 

 

Den yderst erfarne krimiforfatter Pernille Boelskov har i denne seriestart, slået sig sammen med den tidligere politimand og PET-efterforsker Morten Brandborg. Denne nye krimi hedder “Lytteposten 1980”. 

Hvis man som læser selv er af “ældre dato”, så er denne her fortælling på mange måder en invitation til at komme med tilbage til ungdommen. Hvor man sad på sit værelse og placerede tape over hullerne på kassettebåndene, så man kunne optage den nye musik der blev spillet i radioen. Det var også dengang at man gik til halfester og drak sig fuld i smug og gik hjem kl 1.

Men det er ligeledes en fortælling om angst, en grundlæggende angst for hvor magtfordelingen i verden egentlig lå henne. En problematik der desværre er blevet yderst aktuel igen. 

Vi får et indblik i noget ingen dengang kendte så meget til – der var lytteposter rundt omkring i landet – også på Dueodde, hvor folk med russiske sprogkundskaber sad og opsnappede radiokommunikation omkring hvad der rørte sig i verden. For at finde ud af om Danmark var i fare for at blive overtaget, primært af russerne.

Derudover er Bornholm et godt sted at placere et krimiplot. Det findes alt på denne lille ø. Hemmeligheder, mystik og ikke mindst indremissionen har stor magt her – og det hele bliver lidt mere intenst, når det hele bliver komprimeret på så begrænset et område, som Bornholm jo er. Ydermere er placeringen af øen, så isoleret at resten af Danmark har svært ved at “holde øje” med hvad der sker der, er med til at give uhyggen et nøk opad.

Ydermere bliver læseren præsenteret for de nye hovedpersoner, PET agenten Susanne Hedegaard og skrivebordsspionen Martin Osmanov. Dette bruges der jo en del tid på, som man jo kan i det første bind i en ny serie. 

Bogen findes både som fysisk roman og som lydbog hos streamingtjenesten Mofibo, hvor det er en original. Bogen er indlæst af Vibeke Hastrup.

Lytteposten 1980 får mine varmeste anbefalinger, det er en rigtig god start på en ny krimiserie.  

 

Titel: Lytteposten 1980 – #1 i serien om Susanne Hedegaard 
Forfatter: Pernille Boelskov & Morten Brandborg 
Genre: Krimi
Forlag: Forlaget 4. Til venstre/ Mofibo 
Udgivet: 2023
Sider: 368
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)