Dagmar & Johannes – Alt det, der skiller os – sæson 1

Dagmar er vokset op i et fattigt hjem i Haderslev. Hvilket gør at hun i en ung alder er nødt til at tage plads på en større gård, for at kunne sende penge hjem til forældrene. Hun finder en plads, men allerede efter kort tid ved hun, at hun er nødt til at finde en andet sted.

Kort før 1. Verdenskrig bryder ud i 1914, får Dagmar imidlertid en ærefuld opgave. Hun skal uddele præmier til årets Ringriderfest i Haderslev. Noget enhver pige vil give sin højre arm for. 

Men da Dagmar vågner op på sygehuset efter festen, ved hun at ikke alting er gået efter planen. Hun er blevet “redet ned” af en hest og har fået en kraftig hjernerystelse. Den aften hun skulle have mindet med glæde de næste mange år, er nu en mudret forestilling – hun kan ikke huske alverden. 

En ung mand ved navn Erik Viltoft bliver ved med at opsøge Dagmar på hospitalet, for at se til hende. Han er meget bekymret og mener at det er hans skyld, at Dagmar blev nedlagt af en hest. Det viser sig nogle uger senere, at Erik har så meget andet end det. Han har drukket hende fuld, og har benyttet sig af en fuld Dagmar, der ikke er vandt til alkohol.

Hvad skal Dagmar nu gøre?

 

Johannes arbejder på en avis i Sønderjylland og er glad for sit arbejde, og ved at det er her hans fremtid ligger. Men en dag dukker det tyske militær op på redaktionen. Tyskland er gået i krig, og nu skal alt, i deres område der ikke er tyskvenligt, nedlægges. Så den danske avis må dreje nøglen om – journalisterne bliver taget med på politistationen. De kommer dog hurtigt ud igen, kun for at erfare at den næste katastrofe lurer lige om hjørnet.

Alle unge mænd i byen skal nu indkaldes til den tyske hær, også de mænd der taler dansk og føler sig danske. Der er ingen der spørger – det bliver bare forlangt og forventet.

Dagmars lillebror skal ligeledes i krig, og hun får allernådigst lov til at tage hjem for at tage afsked med ham, før han skal afsted. Han har vennen Johannes med hjem. 

Ham, kan Dagmar godt huske fra skoletiden – og det er ikke for noget godt…

 

Anmeldelsen:
Forfatter Pernille Juhl er kendt for at skrive historiske romaner, specielt om konflikterne i Sønderjylland under både første og anden verdenskrig. Dette er endnu en historie der handler om emnet. 

Denne gang handler det om Dagmar, en stærk ung kvinde, der i en tidlig alder bliver “fanget” af en charmør og berygtet kvindejæger. Han har udset sig den kønneste kvinde til ringriderfesten og beslutter sig for at hun skal være det næste “trofæ”. Men den tid de lever i giver ikke mange chancer for en ung, gravid og ugift kvinde. Men pludselig ændre situationen sig drastisk da Erik skal i krig.

Men historien er ikke blot en fortælling om en kvindes ulig kamp imod samfundets syn på “faldne kvinder”, men læseren bliver også indviet i krigens rædsler. Man drager med Johannes i krig og er med ved fronten, hvor hans overordnede af en eller anden grund, synes at Johannes skal være den første til at møde fjenden. En grusom beretning, der er meget realistisk og hjerteskærende skrevet. 

Serien “Alt det, der skiller os” er en såkaldt “Mofibo Original” – men denne gang udkommer den samtidig med de fysiske bøger som kan købes ved boghandlerne og det er rart at alle læsere nu kan få glæde af fortællingen. 

Der er helt sikkert en frenragende fortællerlyst gemt i Pernille Juhl og hendes bøger er altid værd at brug tid på. Man er godt underholdt og hendes hovedpersoner er altid interessante og tro mod det samfund der omgav dem. Hun er glad for stærke kvinder, og Dagmar i denne historie er endnu en af disse. Forfatteren er god til at beskrive scenarier på levende og fængslende vis.

Kan helt klart anbefale “Dagmar og Johannes” til den historisk interesserede læser, det er en fængslende beretning og en pageturner af format. 

 

Faktaboks:
Titel: Dagmar & Johannes – Alt det, der skiller os – sæson 1

Forfatter: Pernille Juhl
Genre: Historisk roman – Mofibo Original sæson 1
Forlag : People’s PressMofibo 
Udgivet: 2021

Sider : 359
Bedømmelse:5 out of 6 stars (5 / 6)