Frankenstein – genfortalt

Viktor Frankenstein mister i en tidlig alder sin mor. Ved hendes dødsleje får han en ide – Hvad nu hvis man kunne genoplive de døde ?

Besat af den nye mission tager han som ung ind til storbyen, han vil studere ved universitetet. Men hans studier kommer til at række langt ud over det fastsatte pensum fra skolen af. 

Om aftenen og ud på natten arbejder Viktor som en besat på sit laboratorium, et sted han i al hemmelighed har indrettet på loftet af universitetet. Han begynder sine forsøg med at genoplive en hund, der bliver kørt ned lige udenfor Viktors vindue. Han lykkedes endda med projektet – men hunden virkede ikke umiddelbart glad for at blive genoplivet. Så det ender med at Viktor må slå den ned igen. 

Nu får videnskabsmanden for alvor tanker om liv efter døden. Han tager rundt på kirkegårde, kapeller og besøger bedemænd – han har et puslespil der skal gå op. Han begynder at bygge en skabning, et menneske der kan få livets gave. – Men der er mange aspekter af projektet, han glemmer at tænke over..

Han gør væsnet kæmpestort. Han gør rygsøjlen en halv meter længere end det en typisk mand har og i det kæmpekranie han har skabt, er der plads til hele to hjerner. 

Da han begynder genoplivningen opdager han alt for sent, at skabningen jo ikke er et menneske –  det er et væsen at Viktor selv har skabt og da væsenet slår øjnene op -sker det værst tænkelige. Skaberen bliver bange for sin egen kreation.. 

 

Anmeldelsen: 

Kenneth Bøgh Andersen er kendt som forfatter til rigtig mange bøger. Han har bl.a. skrevet Brødrene Grimms eventyr om, sammen med Benni Bødker. Han har også skrevet en del børnebøger og voksenbøger i gysergenren og denne bog er endnu en i denne genre – og dog… denne udgivelse kan også en hel del mere end det.

Denne gang har forfatteren kastet sig over en af de klassikere, der blev skrevet for rigtig mange år siden, og derfor er ukendt for mange læsere. Nemlig Frankenstein, skrevet af en meget ung Mary Shelly tilbage i 1818.

Jeg må selv erkende, at jeg kun kendte lidt til historien om Frankenstein fra en fjollet film af Mel Brooks, som jeg så for adskillige år siden. Så det var klart på høje tid at stifte bekendtskab med den rigtige historie, som mange har hørt om, men ikke kender handlingen af.

Jeg vil klart anbefale andre, der måske synes at måden der blev skrevet på i 1818, er svær at finde hoved, hale og ikke mindst læserytme i, til at læse denne nyfortolkning. Kenneth Bøgh Andersen har til perfektion genfortalt historien så den er let at følge med i og oveni underholdende, uhyggelig og giver stof til eftertanke. 

Forfatteren har tilladt sig at ændre en smule på historien, men han beskriver selv i slutningen af bogen, hvad det er, han har omdannet – hvilket er en genial ide, for at få en historie til at være mere nutidig og alligevel holde sig til “sagen”. Dette gør ligeledes at interessen for lignende historier vokser, for på denne måde kan alle være med.

Selve historien omkring “Frankenstein” er meget uhyggelig og kan faktisk give læseren stof til eftertanke, selvom den er skrevet for så mange år siden. Den har stadig en skræmmende aktualitet. 

Jeg ved at forfatteren kommer med flere genfortællinger af de gamle klassiske fortællinger – bl.a. Mr. Jekyll og Mr. Hyde – en historie jeg heller ikke kender originalt. Den vil jeg glæde mig til.

Alle der elsker en god historie, bør bestemt læse “Frankenstein – genfortalt” – en gysende god fortælling. 

 

Faktaboks:
Titel: Frankenstein – genfortalt 

Forfatter: Kenneth Bøgh Andersen
Genre: Klassiker – gyser 
Forlag: Politikens Forlag 
Udgivet: 2022
Sider : 233
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)