Tilgivelse

Stella, en ung pige der arbejder hele weekenden i den lokale biograf, går en sen aften med til, at være den sidste medarbejder i biffen. Den der låser af, og ser efter alt er som det skal være. På den måde, kan hendes kolleger nå den tidlige bus hjem. Samme eftermiddag har Stella modtaget en mystisk besked på sin Snapchat-konto. Beskeden indeholder et billede af hende selv, hvor hun betjener kunder i biografen, og nedenunder står der en meget kort besked: Vi ses…

Dette er startskuddet til en bizar kidnapningssag. Overfaldsmanden, med en Darth Vader-maske over hovedet, sender under overfaldet på den unge pige, en video. Han bruger Stellas egen telefon og sender en grusom film ud, til alle hendes følgere på Snapchat. Overfaldet er grotesk og brutalt. Gerningsmanden vil have Stella til at sige undskyld – men det fremgår ikke, hvad det er, hun skal undskylde.

Derefter forsvinder Stella og hendes telefon. Ingen hører noget fra hende i flere dage. Telefonen dukker pludselig op i en tilfældig postkasse. Ejerne af postkassen, et lesbisk par der begge arbejder i sundhedsbranchen, bedyrer begge, at de ikke kender Stella, og de er begge meget uforstående overfor, hvorfor telefonen lige skulle havne i deres postkasse.
Kriminalkommisær Huldar kontakter børnepsykologen Freyja . De må igang med at afhører Stellas omgangskreds, specielt kammeraterne fra skolen, og der igennem forsøge at finde Stella og gerningsmanden. For at kunne afhøre mindreårige, er det bedst at der er en professionel med til afhøringerne. En der kan aflæse de unge, specielt om det de siger er sandheden, og det er Freyja god til.

På politistationen har Huldar store problemer, med at finde sin plads. Han har haft en sag kørende, hvor hans chef har været anklaget for sexchikane, mod ham. Dette er meget tydelig i deres indbyrdes samværd. Hun vil allerhelst helt undgå, bare at se på ham. Samtidig forsøger hun på bedste vis, ikke at give Huldar og hans faste makker, Gudlaugur noget som helst fornuftigt at arbejde med. Idet ressourcerne på politistationen ikke bliver brugt optimalt, tværtimod – går opklaringen meget trægt i starten. Den kvindelige efterforskningsleder arbejder i døgndrift og mener at hun skal præstere dobbelt så meget som sine mandlige kolleger, fordi hun er en kvinde.
 

“Tilgivelse” er en del af en serie med kriminalassistent Huldar Traustasson og børnepsykologen Freya som hovedpersoner. Hvis man ikke har læst de forudgående bind i serien, er man gået glip af en masse internt fnidder hovedpersonerne imellem. Man opdager hurtigt at der har været forhold på kryds og tværs i persongalleriet. Den interne magtkamp parterne imellem, fylder en del i bogen, men det gør så at man bedre kan forstå, hvorfor der indimellem træffes besynderlige beslutninger på politistationen. Dette gør heldigvis ikke, at man ikke kan læse dette 3. bind, selvom man ikke har læst de foregående.

Denne historie handler i høj grad om mobning. Den foregår i et gymnasiemiljø hvor accept og respekt, er en altoverskyggende faktor, i de unges relationer til hinanden. Hvis du ikke høre til den populære del af klassen, har du bare at dukke hovedet. Så undgår du måske, at blive den der skal hakkes på og skubbes til. Er du først kommet på “hade-listen”, så kommer du ikke ud af den igen.

Krimien foregår på Island, og har nogle rigtig flotte naturbeskrivelser. Vejrforhold har en stor betydning, når man skal færdes i det kolde miljø, men betyder også en del for politiets arbejde med at sporsikre, og overvågning af en ejendom, er heller ikke for frossenpinde, i det kolde Island.

Yrsa Sigurdardottir er bestemt en forfatter man skal holde øje med, hun skriver meget fængslende og “Tilgivelse” var hurtig læst. Hun forstår i høj grad, at fastholde læseren og sætter fuld blus under uhyggen på den kolde ø.

Faktaboks: 

Titel: Tilgivelse
Forfatter: Yrsa Sigurdardottir 
Genre: Kriminalroman
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivet: 2018
Sider: 435
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.