Deroute

Midt under “Århus Festuge”, sker der et makabert mord i en baggård til et lejlighedskompleks midt i byen.

To festdeltagere vil forrette deres nødtørft og opdager en helt ung kvinde, der ligesom sidder op af en mur. Hun ligner, til at begynde med, en der ville tisse og er faldet i søvn i akten. 

Torsten Lange, er ny efterforskningsleder hos Østjyllands politi. Han har de  udfordringer alle nyansatte har. Det er svært at finde rundt i en ny by, der er en del nye kolleger at lære at kende og bare det at få at pakke ud, inden man starter på sit arbejde, er et problem. Derudover har han på det personlige plan, svært ved at sove og det med kærligheden – det er helt kørt af sporet. 

Det ene af de vidner der finder mordofferet, mener at han tidligere på aftenen, har set pigen i det øltelt hvor han afholdte sin festuge. Hun fulgtes med en mand, der gik og holdt om hende hele tiden. Ledsageren gik og tog på kvinden hele tiden på provokerende vis og virkede alt i alt meget dominerende. 

Det viser sig efter nogen tid, at sporene efter forbryderen stille og roligt fortoner sig, og efterforskningen går rimelig hurtigt i stå. 

Da pressen får en oplysning, de ikke skulle have haft omkring nogle læsioner på liget, blusser det hele op igen. 

En lokal kunstner har fået en mærkværdig bestilling på en række malerier. Han skal male nøgne kvinder med begyndende, markante aftegninger på maven – noget der minder om det man fandt på pigen i baggården. Pressen er hurtige og sammenkobler naturligvis disse to ting – har de endelig været i stand til at finde “The missing link”? – Presset på politiet bliver ikke mindre af at der sker endnu et mord – Torsten Lange og Co må i gang igen. 

 

Deroute er en debut af Kent Langkjær og den er han i bund og grund sluppet rigtig godt fra. Romanen er en klassisk krimi, med et godt plot, godt persongalleri, der er komplekst uden det bliver for meget. 

Der hvor handlingen starter er tavlen nærmest helt ren. Torsten Lange som er bogens hovedperson er ny og skal finde sig til rette i en efterforskningsgruppe hvor der hidtil har været lidt slappe tøjler. 

Han skal brydes med en opdager der tror at han må alting. Han skal ikke tage hensyn til normal praksis, han tager selv beslutninger uden at vende det med sin leder først. Det varer ikke længe før alfahannerne står og glammer af hinanden på yderst underholdende vis. 

Det bliver klarlagt, at efterforskere blot er ganske almindelige mennesker, med almindelige problemer. En dement far, man har lovet at passe – men som det bliver svært at holde til i længden. En børnefamilie der ikke kan få dagligdagen til at fungere, med to forældre der begge satser på karrieren.

Fortællerrollen bliver fordelt imellem forskellige personer i handlingen. Dette bliver gjort yderst elegant – man ved altid hvor man er og hvem man er sammen med.  

“Deroute” er en krimi med alt hvad den skal have. Den er skrevet så alle der elsker en god krimi kan være med. Der er ikke voldsomme, makabre detaljer man skal forholde sig til. Dog skal man ikke tage fejl af den psykologiske terror – især en scene i slutningen af bogen, er så hjerteskærende at man næsten smider bogen hen i et hjørne af ren frustration.  Handlingen er mest forbeholdt Århus by. 

Deroute er bestemt en lovende debut – bliver spændende at følge forfatteren fremover. 

 

Faktaboks: 

Titel: Deroute 
Forfatter: Kent Langkjær 
Genre: Kriminalroman 
Forlag: Forfatterskabet.dk 
Udgivet: 2020
Sider : 292
Bedømmelse:
 5 out of 6 stars (5 / 6)

Bogen kan lyttes og læses på Mofibo.