Mulm

Jacob bliver ringet op på sit arbejde. Det er hans kone Maja, der fortæller  at hun er blevet indlagt – på psykiatrisk afdeling på ubestemt tid. Han har godt nok lagt mærke til at Maja i den sidste tid er blevet mere og mere trist og indelukket – men ligefrem Psykiatrisk? 

Lige pludselig er der en masse opgaver der hviler på Jacobs skuldre. Han skal nu være alenefar for deres fælles søn Johannes på 5 år. Nu skal Jakob stå for madlavning – madpakker – putte Johannes i bad osv osv – og med et føler Jacob sig helt alene, og har alt alt for meget tid til at tænke. Hvad fejler Maja ? Hvorfor havde han ikke set det komme ?

Jacob forsøger at møde sønnen på dennes hjemmebane, men ved egentlig ikke ret meget om, hvad Johannes egentlig får tiden til at gå med i de timer Jacob normalt er på job.

Johannes begynder at holde sig mere og mere på sit værelse, han bygger med sten. Han har samlet sten igennem længere tid. Da Jacob ser at bygningsværket sønnen har lavet ligner en stendysse, undre han sig over at sønnen i det hele taget ved hvordan sådan en ser ud. Men egentlig mere over hvorfor det lige er sådan en han bygger. 

Da Johannes begynder at tale om at der er nogen der hvisker hans navn om natten, vokser opgaven som enlig forældre. Stemningen bliver ikke mindre uhyggelig da Jacob finder en dagbog, skrevet af Maja. Her åbner der sig en forklaring på hvorfor hun nu er indlagt – hun skriver om en ond tilstedeværelse i huset. Skygger hun ser og lyde der ikke bør være der – inden længe forstår Jacob hvad hun mener. 

 

Teddy Vork har her skrevet en gyser, der kan påvirke selv den mest hærdede gyserelsker. Han formår i “Mulm” at opbygge en stemning der gør at bogen her i huset er blevet lagt væk efter kl 18, så min nattesøvn er blevet sikret. 

Bogens hovedperson bliver kastet ud i en uvant situation, at være enlig far. Da huset også begynder at præsentere skygger, lyde og da sønnen begynder at opføre sig besynderligt, begynder nakkehårene at rejse sig både på Jacob men også hos læseren. Jacobs desperation kommer til udtryk så man får rigtig ondt af ham. Han bliver fanget i huset og har svært ved at se en løsning på problemerne 

Stille og roligt dukker der flere og flere påvirkninger op – elpærerne i husets lamper springer en for en og køleskabs magneterne flytter plads på køleskabslågen på uheldig vis. 

Alt i alt er her en gyserhistorie der bestemt bør læses af alle der synes at tv-udsendelser som “åndernes magt” er interessant – eller hvis man nyder at blive skræmt på behørig vis. Historien fanger fra side 1 og man får måske lidt underlige tilbøjeligheder i den periode man læser den. Lytter lidt mere – ser sig lidt mere rundt i sit eget hus 🙂

En virkelig spændende gyser, der overrasker gang på gang – ikke mindst slutningen, der er i en kategori for sig. 

 

Faktaboks: 

Titel: Mulm
Forfatter: Teddy Vork 
Genre: Gyser 
Forlag: Kandor
Udgivet: 2020
Sider : 302 
Bedømmelse:
 5 out of 6 stars (5 / 6)