Skadedyr – sæson 1 – Natmændene

Martin Eriksen har været journalist på et af landets førende aviser. Han var i “Gravergruppen”, et arbejde han rigtig godt kunne lide. Lige indtil den dag han fandt en historie om grænseoverskridende handlinger, hos nogle af landets mest betydningsfulde mænd. Herefter ændrede Martins liv sig til en tilværelse, hvor han skulle gå og frygte for sin egen og ikke mindst familiens sikkerhed. Det endte med at han sagde op og nu er han pressechef i vejdirektoratet. Men han keder sig gudsjammerligt og det slider på hans familieliv.

En dag møder han en Roma-kvinde. Hun har fået en flagermus i håret, og Martin bliver nødt til at hjælpe hende på en ret hårdtslående måde. Dette piner ham, så da han møder hende igen lidt senere, føler han, at han må sige undskyld. Hun sidder drivvåd i et busskur, hvor hun er krøbet i ly for regnen. Dette møde får uoverstigelige konsekvenser for både Martin og kvinden.

I Byens underverden huserer en gruppe mænd, der kalder sig “Natmændene”. De identificere sig selv med navne som “Skraldemanden”  og “3×34”. De er medlemmer af en organisation, der betragter deres medmennesker som enten “Os” eller “Dem”. De har den overbevisning at Danmark har lukket folk ind i landet, der aldrig burde være kommet – og ser det som deres pligt at få dem væk igen – Uanset hvilken metode de skal bruge.

 

”Natmændene” er en såkaldt “Mofibo Original” og kan kun lyttes eller læses her.
Fortællingens plot er på mange måder godt brugt i forvejen. Der findes mange krimier og spændingslitteratur hvor fremmedhad er det gennemgående tema. Men vil alligevel sige at forfatteren har formået at give disse afstumpede mennesker, der danner grundlag for overskriften, en ekstra dimension. Det er ekstrem rå og brutal læsning. 

Fortællingens hovedperson Martin Eriksen er ikke den klassiske helt. Han er en ganske almindelig familiefar, med en teenager-datter og en søn der er ramt af autisme. Martins kæreste har nærmest glemt ham, hendes tilværelse i hjemmet, går kun ud på at gøre livet så godt for sønnen som muligt. Så Martin føler sig overset og synes sønnen bliver forkælet ud over alle grænser.

Ved siden af hans historie, bliver læseren inviteret med ind i “Natmændenes univers” og det giver både kvalme og kuldegysninger. Især fordi det er yderst plausibelt, at der findes personer i Danmark med netop sådan et afstumpet syn på andre mennesker. Dette giver bestemt grobund for en del reflektion efter endt læsning af denne fortælling.

Forfatter Thomas Bjerg, formår at fastholde spændingskurven næsten hele historien igennem, og der kommer en del twists og overraskelser undervejs. Hovedpersonerne er letgenkendelige uden at det bliver klichéagtigt og det er faktisk forfriskende at hovedpersonen ikke er politimand, som er tilfældet i mange bøger i denne kaliber. 

Lydbogen bliver glimrende indlæst af Peter Carstens, der er yderst professionel og han er bestemt med til at gøre historien ekstra lytteværdig.

”Natmændene” er en yderst velskrevet historie, om kynisme og mangel på respekt for andre mennesker. 

 

Faktaboks:
Titel
: Natmændene – Skadedyr : Sæson 1 (mofibo original)

Forfatter: Thomas Bjerg
Genre: Mofibo Original 
Forlag: Mofibo
Udgivet: 2019
Kan lyttes  på : 11 timer

 Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)