De 100 mest fantastiske fortidsdyr

En tur i fortiden med Sebastian Klein

de 100 mest fantastiske fortidsdyrI denne bog møder man, i nogenlunde kronologisk rækkefølge, de dyr der levede på jorden – længe før mennesket kom til.

Mød f.eks:

En stor haj med en fedtpukkel på ryggen der nærmest ligner et strygebræt, som oveni købet er beklædt med hår.

En kæmpefisk med enorme benplader, der fungere som nogle meget udstående tænder, der hjælper fisken til at fortære alt hvad der kommer svømmende imod den. Endda mindre fisk af dens egen art.

Kæmpestore guldsmede med et vingefang på hele 70 cm.

En haj på længde med en bus, med tænder der mest af alt ligner en rundsav der er sat lodret ind i munden på den store fisk.

Da man fandt den første knogle fra en dinosaur, troede man først at knoglen kom fra en elefant – senere at den kom fra et kæmpemenneske. Man havde nemlig hørt at der engang fandtes sådan nogen. Det var først flere 100 år senere at man blev klogere, og gættede på at der har været meget store dyr på jorden engang.

Den største dinosaur man har fundet knogler fra, var på længde med 4 busser på række.

Den første dinosaur med vinger var ikke større end en høne og den kunne faktisk ikke engang bruge sine vinger til at flyve med – dens brystmuskler var alt for små.

Denne skønne bog er fyldt med billeder af underlige dyr, fra fortiden. Dyr man ellers kun ser i film som Jurassic Park, som ikke just er en børnefilm.  Bogen er kronologisk opdelt så de “ældste” dyr kommer først i bogen. Mange af billederne er lidt et gæt – idet man kun har fundet få knogler af dyret er det ikke så let at finde ud af hvordan de i virkeligheden har set ud. Der bliver også gjort op med nogle af de myter der bliver portrætteret i netop Jurassic Park.

Det er en spændende bog for nysgerrige børn der skal vænnes til en “rigtig” bog. Der er mange billeder og alle dyr er afbildet på et måleskema, så man kan se dyrets størrelse i forhold til en voksen mand. Det giver et rigtig godt visuelt billede af størrelsesforholdet.

Man får også at vide hvad dyret havde på spisekortet og hvor længe det er siden de har levet på jorden.

Det eneste malurt i bægeret er at der også er portrætteret et dyr man ikke engang ved om har været her, hvordan det i så fald så ud eller hvad det har spist. Måske skulle man have givet plads til et andet dyr i stedet for, man var mere sikker på har levet på jorden.

Helt klart en god læse-højt bog som kan give børn og forældre en rigtig god snak om, dengang der kun var dyr på jorden.

Faktaboks: 

Titel: De 100 mest fantastiske fortidsdyr
Forfatter: Sebastian Klein
Genre: Børnebog
Forlag: Forlaget Carlsen
Udgivet: 2017 
Sider: 213
Anmeldereksemplar fra forlaget
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)