Enkernes land

Hjemmehjælperen Jette får et gevaldigt chok da hun en tidlig morgen, på vej rundt på ruten, skal besøge Fru Jensen på 98 år. Den ældre dame har fået hjælp fra hjemmeplejen i en periode, efter hun brækkende hoften, ved et fald i den lokale kirke.

Da Jette går ind i huset er ingenting som det plejer. Fru Jensen er umiddelbart ikke til at finde. Men på badeværelset ser den stakkels hjemmehjælper et syn hun aldrig vil glemme. Fru Jensen har tilsyneladende begået selvmord på den mest spektakulære vis. Der er blod i hele badeværelset og de ældre dame hænger i en snor ned fra håndvasken.

Da den lokale politibetjent Vivi Hansen  dukker op, har hun aldrig set noget lignende  og hun ved instinktivt at denne sag bliver vanskelig, og at hun skal bruge hjælp.

Vicepolitiinspektør Peter Iversen bliver nu sat på denne sag sammen med Vivi. Da retsmedicineren finder en lille kugle i hånden på den ældre kvinde, bliver sagen endnu mere omfattende. Det viser sig at det er en yderst speciel kugle. Peter bliver inviteret til et møde på nationalmuseet i København. Selveste FBI er med til mødet fordi en amerikansk højesteretsdommer er blevet fundet hængt i sit hjem. I munden på liget finder de en kugle der på mange punkter ligner den kugle Fru Jensen havde i hånden. 

Man er ret sikker på at disse to dødsfald hænger sammen, men man har slet ikke fantasi til at forestille sig hvordan. Nu sendes Peter Iversen til Kairo sammen med en amuletekspert Nanna Rasmussen. Umiddelbart tror Peter at han skal med for at passe på Nanna – men det viser sig hurtigt at damen sagtens kan passe på sig selv.

 

Anmeldelse: 
Jeanette Varberg er en kvinde med mange kasketter på. Hun er bl.a. historiker, arkæolog, foredragsholder og forfatter til en del historiske værker. Især vikingetiden er en æra hun ved en del om.

Nu har hun “overtrådt” grænsen mellem fakta og fiktion i denne nye spændingsroman “Enkernes land” Scenen er bl.a. sat i Vestjylland, både i nutiden, hvor denne spektakulære drabssag bliver efterforsket – men vi følger også en fiskerfamilie tilbage i 1893, hvor en meget speciel kvinde har synske evner. 

Karaktererne i romanen er yderst plausible og kan klart holde til et par romaner mere. Det skinner tydeligt igennem at Varberg har en udvidet viden omkring historie. Det bliver blandet godt og grundigt med fiktionen og giver en fængslende historie, der kan læses af alle typer læsere. 

Læserne bliver inviteret med til Kairo, hvor hovedpersonerne ser landet “bag turistfacaden” og møder skumle personer. Denne del af bogen kommer på sin vis til at minde om en skattejagt, og der er spor her der mindre om plottet i “Da Vinci Mysteriet” Det er er bestemt med til at give historien godt med spænding og tænder lysten til at vide noget mere om gnostisk magi og historie.

Men også scenen i det gamle Thøtt i Vestjylland er glimrende fortalt. Det er et barskt liv der blev levet af fiskerne i Kystbyen. Her er bestemt en af grundende til at bogen har den titel den har. 

Må dog erkende at visse steder i bogen kunne der godt skæres lidt i fyldet, men idet bogen er det første fiktion fra forfatterens hånd, er det ikke svært at forestille sig at det er svært at begrænse den historiske del, som Varberg naturligvis brænder for at formidle.

Kan kun glæde mig til den næste bog i serien, som jeg har erfaret er i proces. 

 

Faktaboks: 

Titel: Enkernes land 
Forfatter: Jeanette Varberg 
Genre: Spændingsroman
Forlag: Politikens forlag
Udgivet: 2022
Sider: 528
Bedømmelse:  4 out of 6 stars (4 / 6)