Kostskolen

Gustaf Hanson og William Brodin var begge førsteårselever på kostskolen “Axelsons”. Et sted overklassen parkere deres børns, når de ikke selv har plads i deres travle hverdag, til at tage sig af deres unge. 

Disse to drenge bliver fundet myrdet i nærheden af skolen, midt i skoven ved siden af en ramponeret campingvogn. I denne vogn bor skolens pedel, når han ellers er hjemme. Stedet bliver brugt som “hide-away” for eleverne, når pedellen er fraværende, og her sker alt det, som der er totalt uhørt på selve skolen. Druk, stoffer, sex og meget andet i samme kaliber. 

Journalist Ida Rossi bliver sendt ud til skolen, med ordre om at finde ud af hvad der skete med drengene. Men Ida har i forvejen svært ved at få sig selv til at fungere normalt. Hun har et pillemisbrug og lider af angst i næsten invaliderende art. Dette bliver yderligere provokeret af den kendsgerning at hun er gammel elev på Axelsons, og hun har kun dårlige minder fra den tid hun var på skolen. 

Da hun ankommer bliver det hurtigt tydelig at skolen bestemt ikke ønsker hendes tilstedeværelse her. Lærerne er forbeholdne overfor hende og rektor giver stærkt udtryk for, at Ida kun skal skrive det allermest nødvendige – så bestyrelsen bliver tilfredse, også må journalisten godt smutte igen, lige så hurtigt som hun kom.

Stemning bliver bestemt ikke bedre da hun besøger campingvognen hvor drengene blev fundet. Især da hun pludselig finder sig selv, liggende under campingvognen – i ly for sten som en ukendt person beskyder hende med. Der er bestemt nogen der ikke ønsker at hun kommer gerningsmanden nærmere. 

 

 

Anmeldelse: 
Karin Wik er den svenske forfatter der her debutere med “Kostskolen”, og der er bestemt grobund for yderligere krimier fra hendes hånd. Det er langtfra tydeligt at dette er en debut, den er fremragende skrevet. 

Bogen er skrevet i førsteperon og dette er ideelt for mig. Det giver i min optik en levende fortælling, og læsningen bliver mere nærværende. Hovedpersonen er en journalist med store problemer, både professionelt men også privat. Igennem bogen vender læserne tilbage til den episode der har givet hende den angst, hun døjer en del med. Der bliver gemt godt på denne historie, og dette fremmer at den ene side vender den anden. Det er godt tænkt.

Selve hovedhistorien omkring kostskolen, med egne regler, samt med besynderligt loyale elever og lærer, holder også 100 %, Der bliver holdt godt gang i plotgryden og bogen er svær at slippe igen. Gerningsmanden bliver det holdt godt på og der er masser af overraskende twists undervejs.

Handlingen er sat i en øde egn af Sverige, og det medvirker naturligvis til uhyggen. At man befinder sig dybt inde i en skov, med en meget lille by som nærmeste civilisation. At hovedpersonen oveni har en fortid på skolen, gør det hele mere skummelt.

Kan på det varmeste anbefale “Kostskolen” hvis man er til psykologiske krimier – godt med twists, en uhyggelig iscenesættelse og hvis man elsker en pageturner.

Den er rigtig godt og underholdende skruet sammen.

 

Faktaboks: 

Titel: Kostskolen
Forfatter: Karin Wik
Genre: Spændingsroman
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivet: 2022
Sider:  320
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.