Usikker grund

Den pensionerede overlæge, Paul Cunningham bliver forstyrret i sin nattesøvn. Han har en krybende fornemmelse af, at der er nogen i hans patriciervilla. Selvom han stoler på den dyre og meget sikre tyverisikringssystem, han har købt, er han ikke i tvivl. Paul går nedenunder og når lige at kontakte alarmcentralen, da angrebet kommer.

Kriminalassistent Michelle Beckett ankommer til gerningstedet, hun er umiddelbart sikker på, at de står med et rovmord, idet Cunningham var passioneret kunstsamler. Men enten er tyven blevet forstyrret, eller også var berigelse ikke det umiddelbare motiv. Mange af de dyre kunstskatte, der var i huset er ikke blevet rørt, hvilket virker underligt. Men pludselig udbryder en af børnene af huset – Fars skattekort er væk !

Journalist og arkæolog, Emma Fitzgerald bliver inviteret med en tur til Resolute i det nordlige Canada, her siges der være nogle arkæologiske artefakter, der skulle være rejsen værd. Det er en meget interessant tur på mere end en måde. I det kolde uvejsomme miljø, får hun en tolk/guide med, og det er virkelig fantastisk det de har fundet. Undervejs fortæller guiden om en mærkværdig sygdom der i øjeblikket angriber flere af de lokale. De angrebne personer ryster over hele kroppen og deres tale bliver uforståeligt. Lægerne på det lokale hospital kan slet ikke finde ud af hvad disse patienter fejler, og ser sig ude af stand til at hjælpe dem. Emma kender en der måske kan hjælpe – viologen, Martin Henderson.

Jocelyn på 14 år har kun et ønske, hun vil så gerne deltage i årets hundeslædeløb, og udtagningen af deltagerne ligger lige rundt om hjørnet. Men det er som om at hun ikke helt kan få hundene til at samarbejde. Hun møder troligt op til træning hver eneste gang, men ender som regel med at være sidst i mål – hvilket sidste års vinder ikke misser en eneste chance for at minde hende om… Men hvad gør hun forkert ???

På det lokale plejehjem sidder Jocelyns morfar, han føler at livet er ved at rinde ud, men han føler sig i den grad anbragt på dette sted, helt imod egen vilje. En aften kommer Jocelyn, hun vil have gode råd med hensyn til kørsel med hundeslæde. Under dette besøg kommer der et telefonopkald, et opkald der gør at den gamle må til Resolute, så snart som muligt..

 

Anmeldelse :
“Usikker grund” er bog nr 3 i serien om arkæologen og freelancejournalist Emma Fitzgerald,  violog Martin Henderson og gruppen bag specialenheden CATCH, en specialenhed hvor bl.a. FBI samarbejder med videnskaben om f.eks pandemier og andre typer biologiske angreb på befolkningen. 


Krimien er en såkaldt “videnskabskrimi” som man nu efter flere bøger, ved der kan forventes af en bog af Lohman. Historien er godt fundet på og i denne her bliver læseren inviteret med til Canada, i de mest ufremkommelige egne af landet. Hvor kulden er umenneskelig, og danner en uhyggelig stemning som krydderi til handlingen.

Forfatteren har endnu engang lavet et grundigt researcharbejde og der er styr på selv de mest indviklede forklaringer på denne bogs sygdom, der bestemt ikke er almindelig kendt. Det hænder dog at forfatteren fortaber sig lidt i videnskaben, og man skal som læser virkelig pudse læsebrillerne for at følge med.

Idet denne krimi er bog nr. 3 kender man efterhånden det faste persongalleri, og har styr på deres fælles relationer, men i denne her bliver det blot uddybet og personerne bliver blot mere sammenknyttede end de var før. Det skal siges at “usikker grund” sagtens kan læses selvstændigt, men det er klart en fordel, på grund af ovenstående, at læse de to første romaner først (Under overfladen) og (Ukendt land).

“Usikker grund” er en god læseoplevelse, krydret med kærlighed, spænding og pludselige uforudsigelige twists. Den får mine varmeste anbefalinger 

 

Faktaboks: 

Titel: Usikker grund
Forfatter: Claus M. Lohman
Genre: Videnskabskrimi 
Forlag: Superlux
Udgivet: 2021
Sider : 400
Bedømmelse:
 5 out of 6 stars (5 / 6)

Claus Lohman har ligeledes skrevet : 

Genstart – Sarah Bermann#1 – Science/krimi 

Genspejl – Sarah Bermann #2 – Science/krimi

Genkald – Sarah Bermann #3 – Science/krimi 

 

Under overfladen – Emma Fitzgerald #1 – videnskabskrimi 

Ukendt land – Emma Fitzgerald #2 – videnskabskrimi