Bjerget

Besættelsens pris

Jeremiah Salinger er tv-journalist. Sammen med sin faste makker Mike, leder de altid efter “den rigtige historie”. I begyndelsen af deres karriere, vil de gerne lave Tv-dokumentarudsendelser om de store Rocklegender, som bl.a. bandet Kiss. De endte dog altid med et afslag og et spark bagi.

En dag får de en god ide: Man kunne lave nogle gode dokumentarudsendelser “behind the scenes”. Et sted meget få kommer og endnu færre kender til. De vil, med rullende kamera, følge alle de scenefolk, koncertarrangører og andet godtfolk, der har med bandet at gøre. Den ide blev købt af tv-selskabet og parret laver efterfølgende 2. sæsoner af serien, men de blev aldrig helt tilfredse med resultatet. Da sæson 2 var i kassen lover de hinanden at nu er “den ko malket” og at der ikke kan siges mere om det emne.

Men skæbnen vil det anderledes. Inden de ser sig om, har de lavet 3. sæson. Nu er gassen virkelig  gået af ballonen – det er meget tydelig at de faktisk ikke gider, og de er rørende enige om at nu er bunden nået, det er det værste makværk de nogensinde har lavet.

Det mest underlige er imidlertid at serien hitter i tv, og er med til at give dem lidt økonomisk frirum til at finde ud af hvad deres næste projekt skal være.

Jeremiah flytter til Sydtyrol sammen med sin kone, Annelise og deres nyfødte datter,  Clara. Deres nye hjem ligger lige op og ned af et kæmpestort bjerg og tv-journalisten bliver meget nysgerrig. Han kommer på besøg hos en ældre lokal mand. Her beretter han om deres lokale redningstjeneste, der hjælper nødstedte på bjerget. og Jeremiah øjner chancen for en ny spændende dokumentarserie. De får tv-selskabet med på ideen og de begynder at lave “Mountain Angels” hvor redningstjenesten har hovedrollen.

En skæbnesvanger eftermiddag indtræder katastrofen: Mike der normalt tager med ud på redningsekspeditioner et blevet syg og kan ikke tage med. Jeremiah springer til og tager med i stedet for. Aktionen mislykkedes totalt, 0g kun Jeremiah overlever med svære knubs. Han ender med at være fanget i en klippesprække med brækket ben i mange timer. Her begynder hans trængsler.

Det er imidlertid ikke kun kroppen der har taget skade. Han bliver nærmest besat af det bjerg. Han høre lidt tilfældigt om en gammel sag, hvor 3 unge mennesker dør under en bjergvandring. Jeremiah begynder at undersøge hvad der i virkeligheden skete med ofrene. Jo mere han får at vide jo farligere er det for ham selv – hans psyke bliver mere og mere påvirket. Han er selv overbevist om at han har set “Dyret” i bjerget og den vender tilbage til ham om natten i drømmene.

 

Dette er en debutroman af den italienske Luca D´Andrea. Den er foreløbig solgt til 35 lande og det er ikke underligt. Hovedpersonen i bogen Jeremiah Salinger, bliver mere og mere besat af det bjerg han efterforsker og læseren kommer med på en følelsesmæssig rutsjetur. Forfatteren formår på ganske få sider at få læseren fra spænding til fascination og det ender med at man næsten kan mærke bjergets kulde i nakken.

Samtidig bliver en mands besættelse beskrevet meget flot. Der er intet der kan få ham væk fra efterforskningen og han finder sig selv i stand til at lyve for selv sine nærmeste, for derigennem at “få lov” til at fortsætte sine undersøgelser. Han tror at hvis han finder morderen fra massakren på bjerget – slipper han selv af med sine dæmoner.

Samtidig bliver sammenholdet i sådan en lille afsidesliggende by beskrevet på bedste vis. Alle enten mistror alle andre eller også dækker man over hinanden. Man har svært ved at kommet til som “udefrakommende”. Man får også en god bid af traditionerne i Sydtyrol.

Bjerget er svært at ligge fra sig igen når man først er kommet igang, en vaskeægte pageturner – det kan klart anbefale alle der er til gys, gru og spænding at gå i gang med denne meget fængslende thriller.

 

 

Faktaboks: 

Titel: Bjerget
Forfatter: Luca D´Andrea
Genre: Thriller
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Udgivet: 2017 
Sider: 496
Bedømmelse:  6 out of 6 stars (6 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.