Ondt blod

Offentlig anklager i modvind

En beregnende morder er stukket af fra retspsykiatrisk afdeling, hvor han har narret plejepersonalet igennem længere tid. Han har ladet som om han var i komalignende tilstand og stærkt medicineret. På trods af særlige sikkerhedsforhold omkring hans person, lykkedes det alligevel Danilo Pená at stikke af.

Han dukker op i Jana Berzelius´ lejlighed og forlanger husly. Hun ser sig desværre nødsaget til at føje morderen. I sin dunkle fortid har hun været nøjagtig ligesom ham. Pená har en del viden og dokumenter der beviser at hun har været dybt kriminel. Hvis ikke hun giver ham husly og sørger for at han kan flygte fra Sverige, vil han afsløre alt og hendes liv som offentlig anklager vil være forbi. Han påstår at han har en del kasser stående hvor der bl.a. er nogle af Jana´s dagbøger i. Dem vil hun få når hun har sikret ham friheden.

En ung kvinde kommer hjem fra en nattevagt på MC Donalds og finder hoveddøren til deres lejlighed stående åben. Inde bag døren ligger lillesøsteren under sin seng, stiv af skræk og vil ikke komme ud.

I stuen venter et stort chok, hun finder deres mor siddende i sin lænestol, med armene fæstnet til stolen med plasticstrips. Hendes hænder er hugget af og ligger på gulvet, moderen lever dog endnu.

Ambulancen  bliver tilkaldt. Philip Engstrøm er den første på stedet, en ambulanceredder der har været på vagt i 24 timer. Han aner ikke sit levende råd, med hensyn til at stoppe blødningerne, og må løbe ned i ambulancen for at hente en årepresse, men får ikke fæstnet den ordentlig og dette koster kvinden livet på vej til sygehuset. Da endnu en af Philips kolleger kommer ud for et lignende attentat begynder søgelyset at rette sig ind på Philip som mulig gerningsmand.

Romanen er godt gedigent svensk håndværk. En klassekrimi med alt hvad sådan en skal have. Personskildringen er ganske fremragende og troværdig.

Læseren bliver inviteret med i to verdner, der kører sammen efterhånden som handlingen skrider fremad. Janas fortid fylder en del, da psykopaten Danilo Pená flytter ind, og hun ikke har andet valg end at hjælpe ham.  Samtidig følger man Karrieremanden Philip Engstrøm, der arbejder og arbejder for derigennem at finde en mening med livet, da han pludselig står med en mordanklage hængende over hovedet får han set livet i et andet perspektiv.

Ondt blod kan sagtens læses selvstændigt, der er fint med henvisninger fra de forgående bind i serien. Nye læsere bliver ikke hægtet af.

Emelie Schepp forstår at trykke speederen i bund på intensitet og spænding, på en måde så siderne i bogen nærmest vender sig selv.

 

Faktaboks: 

Titel: Ondt Blod
Serie: Jana Berzelius #3
Forfatter: Emilie Schepp
Genre: Thriller/Krimi
Forlag:  Politikken 
Udgivet: 2017 
Sider: 389
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.