Roms søjler

Venskab der måske kan holde evigt.

Aulus og Lucius lister sig i al hemmelighed hen til et orakel/spåkone, for at høre om deres fremtid. Det er der mange romere der gør, så det er i sig selv ikke usædvanligt, men idet drengene ikke er mere end 12 år har oraklet i første omgang svært ved at tage dem alvorlig. Men nu de alligevel er kommet får de alligevel deres profeti.

Den ene skal vinde store krigsslag og blive en stor helt i Rom. Den anden skal redde byens ry. Men de skal begge kikke på himlen efter noget der ikke kan flyve, det vil blive det sidste de ser inden de dør. Det giver to unge mennesker en lille tendens til at gå at se op i luften, fra tid til anden.

Lucius har efter en del års ægteskab endelig fået sin første søn, selvom hans hustru dør i barselssengen har han aldrig været mere lykkelig… og dog. Der mangler noget meget væsentligt – Aulus er ikke kommet for at ønske ham tillykke med drengen. Det er uacceptabelt, for det er bare noget bedste venner gør.

Men Aulus har travlt… Han er selv blivet gift for 2. gang. Denne gang med en ganske ung kvinde, Claudia. Lige efter brylluppet var der en del uro i Spanien, der dengang lå under Roms regime. Derfor er det også de store romerske hærfører der skal tage afsted og sikre at der bliver fred, hurtigst mulig.

Aulus melder sig frivilligt, men der er folk i Rom der mener at Aulus allerede har høstet den ære han kan forvalte. Hvis han bliver hædret mere endnu, bliver hans magt for stor, derfor ville det være til gene for Roms andre generaler, hvis han også får dette slag.

Lucius er en dygtig politiker og har en stor indflydelse i Rom. Han får trumfet igennem at Aulus selvfølgelig også denne gang skal redde Rom fra oprørene i Spanien. Selv da Aulus forlanger at få sin familie med til Spanien, bliver hans ønske fulgt.

Men lige der begik han en stor fejl. Aulus hær bliver splittet totalt af og Claudia forsvinder under mystiske omstændigheder. Der kommer en besked fra fjendens lejr: hvis han vil se sin kone igen, skal han omgående forlade Spanien og aldrig komme igen. Nu er Aulus fanget i sit løft til Rom. Hvis han vil have Claudia tilbage skal han svigte sit soldaterløfte, og vende hjem med et svidende nederlag i tasken.

Han er en stolt mand og vil kæmpe til det sidste. Det varer 18 måneder inden han ser sin kone igen – i en tilstand han i sin vildeste fantasi ikke havde forestillet sig. Hun er højgravid, og Aulus er sikker på at der er nogen der har tiltvunget sig adgang til konen.

Den aften at Lucius endelig får sin søn, går Aulus udenfor en stor øde villa og venter på at Claudia føder det barn, der ikke er ønsket. Efter fødslen bliver drengebarnet overladt til slaven Cholon. Han skal skaffe dem af med barnet.

Han ligger den under en busk, sammen med den halskæde Claudia har givet drengen rundt om den ene ankel. Han bliver fundet af en fulderik, der ikke tør gå hjem til sin kone. Men nu har han jo en “gave” med, er det en del nemmere at formilde madammen.

 

Roms søjler er begyndelsen på en familie-føljeton. Personerne i bogen “hænger sammen” på kryds og tværs. Nogen af dem uden nogensinde at mødes.

Vi er helt tilbage til dengang der var slaver, romerske legioner, soldater der var klar til at ofre sit liv for Rom. Dengang, man bare stjal alt det man kunne komme til fra hinanden. Dårlig samvittighed blev betalt med en ung køn slavinde, der bare havde at makke ret.

Den unge dreng, Aquila der bliver sat ud af den store hærfører, vokser på trods af den hårde start på livet, op hos en fattig familie, men med en “mor” der har et hjerte af guld. Drengen bliver faktisk ret forkælet og det er kun manden i huset, der flere gange fortryder at han kom hjem med ungen – nu skal han jo arbejde endnu hårdere, og må ikke længere drikke pengene op.

Har man ikke forstand på hvordan livet var i Grækenland dengang er “Roms søjler” et godt bud. Den er meget underholdende, men også til tider ret blodig, følelseskold og barsk. Men ikke urealistisk

Er man bare lidt historisk interesseret så kan man sagtens hoppe på vognen – denne her er kun den første af tre – bliver spændende at følge drengen, Aquila der i slutningen af bogen stadig er en ung mand.

 

Faktaboks: 

Titel: Roms søjler
Serie: Republik Trillogien #1
Forfatter: Jack Ludlow
Genre: Historisk Skønlitteratur
Forlag:  Forlaget Punktum
Udgivet: 2016
Sider: 389
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.