Mord på bestilling

Storm over Bornholm : Lotte Petri

Midt under stormen “Katrine” bliver en privat gymnasiefest afbrudt. Strømmen går og festen fortsætter så småt med musik og lys fra de unges mobiltelefoner. Festen er oprindelig blevet flyttet fra et privat hjem, til deres gymnasium.

Et sidste farvel til de gamle bygninger, skolen er flyttet til nye lokaler, så bygningen står egentlig tom. Men også en af eleverne siger et sidste farvel den aften ….

 

Fairtrade : Rune Stefanson

En ung mand bliver slået ihjel på hjørnet af Prinsessegade. Bagsmækken fra hans egen “bimmer” bliver brugt som mordvåben. Det lader til at drabet relatere til handel med stoffer.

Politiets meddeler på Christiania, kaldet “History” prøver at finde ud af noget. Han bor selv på “Staden” og kan derfor få langt flere informationer end politiet kan.

 

Sidste række til venstre: Lone Theils 

En kvinde der arbejder i den lokale biograf har en søster der bor sammen med en fyr, der er meget, meget pertentlig.

Han har overdrevet OCD med hensyn til alt hvad han foretager sig. Desværre også med alt hvad søsteren foretager sig i hjemmet – rengøring, madlavning og vasketøj til eksempel. Alt dette skal udføres til perfektion – hvis ikke det er i orden , bliver det værst for hende selv – nøjagtigt som det skete for hendes mor før hende…

 

Tror du på mig ? : Jens Strandbygaard

Historiens hovedperson er vokset op med traditioner – vigtige traditioner.. Moderen gjorde f.eks. et stort nummer ud af at skære pølser over på midten, før de skulle steges – og selvfølgelig skal de da det – det har mor jo altid gjort.

Derfor synes vores hovedpersonen også at Gløgg til bogforum i OKTOBER ! Det går da virkelig ikke …

 

Den mærkede: Lotte Dalsgaard 

En skuespiller bliver myrdet med nogen så usømmeligt som et kranium fra et æsel. Et hold skuespillere skal indspille en ny filmatisering af “Hamlet” i kasematterne under Kronborg. Lidt absurd at det stykke holdet skal spille, også omhandler et mord…

 

Debutantprisen: Arne Woythal

Midt i menneskemængden, midt inde på Bogforum ligger en kvinde. Hun er blevet myrdet med en Pencil-pistol. Kriminalinspektøren er på trods af lang erfaring lidt i vildrede med hensyn til hvordan han skal gribe sagen an. For det første, skal alle nysgerrige skånes for synet af kvinden. Men hvem har slået hende ihjel ? Hun var indstillet til årets debutantpris – er det en forudrettet konkurrent der har set sig sur på vinderen ?

 

Spyflue: Kirsten Bruun

En lærer på sprogskolen har “taget arbejdet med hjem”. Han er blevet kæreste med en af eleverne på kurset, det går helt godt mellem dem, set med hans optik.

Hver eneste dag igennem længere tid er der dog et irritationsmoment der forstyrre idyllen, og det er han er nødt til at gøre noget ved ! Tæppehandlerens søn har den største bil i nabolaget så derfor, åbenbart, har han også ret til at beslaglægge hele to parkeringspladser foran boligblokken, det kan jo ikke være rigtigt…

 

Den rigtige: Jonathan Tylsgaard Larsen

Skolens fysiklærer er ikke lige rar overfor alle sine elever. Social status men ikke altid intelligensen er med til at bestemme om man er “In” eller “yt” ifølge læren. En dag er der nogen der har byttet om på væskerne i skolens laboratorie – heldigvis er læreren altid alene når han skal afprøve et eksperiment inden timens start …

 

Anmeldelsen : 

I denne samling af kriminoveller er forfatterne sat overfor en prøve. I efteråret 2017 afholdt Byens Forlag en konkurrence på Bogforum. “Giv os dit bedste krimiplot”. Her blev 8 forskellige svar udvalgt og delt ud til ovenstående forfattere. Forfatteren fik følgende at arbejde med: Motiv – Gerningssted – mordvåben. Resten skulle de selv komme op med. Det kom der denne samling ud af.

Generelt er underholdningsniveauet rigtig fint. Man er som krimifan godt underholdt og novellerne er fanger godt og giver lyst til at læse flere af slagsen. Bogen egner sig rigtig godt til natlæsning idet bogen ikke er særlig tung, og historien af en længde der kun holder et par aftner, afhængig af hvor hurtigt man læser.

Det må unægtelig være både udfordrende og spændende at skrive med så snæver en margin. Der er specifikke elementer der er givet på forhånd og som skal indgå i historien. Men dette bliver løst på vidt forskellige måder. Det er helt sjovt at læse “frugten” af anstrengelsen, især når man tænker på, at forfatterne er mest vandt til at skrive romaner. Det er noget helt andet at få plads til alle krimielementer på så lidt plads. En spøjs ting er at to af historierne er trukket ind til Bogforum – som mange “læseheste” kender så godt.

Samlingen er virkelig anbefalelsesværdig. Kan sagtens læses af alle krimielskere, det er god underholdning.

 

 

Faktaboks: 

Titel: Mord på bestilling 
Forfatter: Forskellige forfattere 
Genre: Krimi noveller 
Forlag: Byens forlag
Udgivet: 2018
Sider: 184
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.