Den danske seriemorder – en Mofibo-original

Denne podcast-serie er lavet af tidligere politibetjent Sebastian Richelsen, der nu er uddannet journalist. Han er tidligere kendt for podcast-serien Myrdet, som han lavede sammen med komikeren Anders Grau.

Første afsnit handler om ”Amagermanden” aka Marcel Lychau Hansen. Her hører vi om hans barndom og opvækst. På trods af, at han var lidt klejn af statur, var han frygtløs. Han begyndte at gå i Ungdomsklub på Amager og her blev Marcel præsenteret for kriminalitet.

Sammen med sine 3 kammerater begyndte han at begå indbrud. Under disse natlige togter yndede Marcel at stå og se på de sovende beboere i det hus hvor de stjal fra.

Sebastian taler bl.a. med Christian Stewart Ferrer, der er psykolog med speciale indenfor seriemordere. Han giver et bud på hvad den type forbryder er ”lavet af”

Ved det første mord på Edith Andrup blev hun kvalt og der blev taget adskillelige effekter. Marcel forsøger at sløre sit spor, det gik ikke som gerningsmanden ville. Men politiet kom her uheldigt fra land, i efterforskningen.

Sebastian Richelsen fortæller om de forbrydelser som Amagermanden begår igennem mange år. 2 drab, 2 voldtægter og en episode hvor 3 mindreårige piger og en kvinde på 22 skiftevis bliver voldtaget.

I dette afsnit taler Sebastian Richelsen også med Marcels ven. De mødte hinanden i den lokale fodboldklub. Flemming fortæller at Marcel var en person der rettede op på de unge mennesker der var hårdest ramt socialt, og han var god til det. Han kunne dengang slet ikke forstå de beskyldninger der blev rettet mod Marcel.

Et af de interviews der er stærkest følelsesmæssigt at lytte til, er det Sebastian laver med Mandy, hende der blev voldtaget i kolonihaven på Amager. Det er hårdt at høre hvad det har gjort ved hende.

I den tid der går mellem mordet på Edith Andrup og på mordet på Lene Buchard er der 5 uopklarede kvindedrab i Københavns-området. I de næste afsnit vil Sebastian taget os igennem disse 5 mordsager. Vi skal præsenteres for ligheder og forskelle mellem disse sager og dem Amagermanden er dømt for at have gjort – kunne han være skyld i et eller flere af disse 5 drab?

Afsnit 2

Marcella: Hun var en ung chilensk kvinde, der gik på Avedøre gymnasium. Hun var en yderst køn pige, som de fleste unge drenge drejede hovedet efter. Marcella har en sen aften været til fødselsdags-fest. Hun vil hjem til sin kæreste for at sove. En mand på en knallert standser ved siden af Marcella og hun stiger op bagpå. Siden er der ingen der har set hende i live. Hun bliver fundet på Avedøre Holme, myrdet. Hun er blevet voldtaget og kvalt i sit eget tøj

Det er en anden forbryder i samme område, der før har været dømt for voldtægter. Han har en fremgangsmåde hvor han bortfører kvinder bag på sin knallert. Det ender også med at han bliver morder, på en ung kvinde der myrdes i egen lejlighed.

Sebastian Richelsen forsøger nu at få aktindsigt i sagen om Marcella for at lede efter ligheder mellem mordene på Marcella og Lene Buchardt, den kvinde Amagermanden myrdede i Fasanskoven. Men også denne anden gerningsmand, der også har et drab på en ung kvinde på samvittigheden

En af efterforskerne bliver også interviewet omkring undersøgelsen af Marcellas lig. Han fortæller bl.a. at de kun fandt ganske lidt sæd på kvinden, men man kunne ikke rigtig bruge det til noget, for der var for lidt. Men det var så alligevel nok til at udelukke Amagermanden.

 

Afsnit 3

Nytårsaften 1989 blev den sidste i 23 årige Hanne Withs sidste. Hun skal på arbejde, og forsvinder med en kunde i en taxa. De tager op i Hannes og dennes kærestes lejlighed på Fensmarksgade. Da Hanne ikke kommer tilbage, tager kæresten tilbage til lejligheden og finder hende brutalt myrdet.

En taxachauffør kan senere fortælle at han har samlet en mand op der skulle køres hen til en prostitueret. De finder Hanne With og chaufføren kører dem til Fensmarksgade. Det er en yngre mand med jysk accent.

 

“Den danske seriemorder” er en grundig podcast hvor mange eksperter bliver interviewet om dele af efterforskningen, hvor utallige teorier bliver vendt. Der er også en del andre mordsager der bliver nævnt, der enten kan minde lidt om nuværende sag, eller hvor gerningsmanden kunne være den samme. I forbindelse med Marcella sagen bliver bl.a. Susan-sagen og Rikke -sagen vendt.

Både retsmediciner Hans Petter Hougen, tidligere drabschef Ove Dahl og psykolog Christian Stewart Ferrer, der er ekspert i seriemordere er gennemgående figure i denne podcast. Museumsdirektøren for Politimuseet i København, Frederik Strand tager sig på fornemste vis af det historiske islæt i podcasten. Alligevel er det interviewet med Amagermandens bedste ven fra fodboldklubben der gør det største indtryk. Spændende at høre fra en der kendte den private “amagermand” 

I 3. afsnit, der handler om Hanne With får man en fuld beskrivelse af en obduktion. Hans Petter Hougen hjælper os igennem processen og fortæller lidt om hvordan det kan bruges i en mordefterforskning.

Det problem som Sebastian Richelsen hele tiden står i er tavshedspligt og det faktum at politiet fortsat har mordsagerne åbne og derfor er sagens akter ikke tilgængelige. Så han forsøger at gå ”bag efterforskningen og finde beviser og teorier på anden vis.

Sebastian slutter dog alle afsnit af med at alle er uskyldige ind til andet er bevist i retten. Han appellere ligeledes til befolkningen om at henvende sig til ham på Facebook, hvis man har nogle oplysninger der kunne være interessante for efterforskningen af disse kvindedrab.

Forfatteren af podcasten giver ligeledes lidt af sig selv. Han fortæller om hvad researchen har gjort ved ham rent sjæleligt. Han har været i forbindelse med en del pårørende til de myrdede kvinder, og det gør noget ved en.

Det er en rigtig god ide at lytte hele podcasten, der er henvisninger til tidligere afsnit efterhånden som man lytter med… 

 

Titel: Den danske seriemorder – True crime Podcast 
Forfatter: Sebastian Richelsen 
Genre: True crime – Mofibo Original 
Forlag: Mofibo
Udgivet: 2019
Sider : Hver afsnit varer omk 1 time at lytte
Bedømmelse:
 5 out of 6 stars (5 / 6)