Flaskepost fra P

Religiøs fanatisme når det er værst

På en skotsk politistation har der er flere år stået en flaske i vinduet. Den er meget ridset efter lang tid i vandet. Inde i flasken er der er brev, med meget udvisket tekst – på dansk.

Da Carl Mørck første gang bliver introduceret til flasken, tror han det er drengestreger og gider egentlig ikke at interessere sig synderlig for den. Men Assad og Rose ser lidt nærmere på teksten, ligner det er brevet er skrevet med blod. Det først ord i brevet er HJÆLP.

Rose får pludselig den ide, at forstørre papiret op i kæmpestor størrelse. På den måde kan man måske bedre få styr på hvad der skal stå, der hvor teksten er forsvundet. Men da de er godt i gang, melder Rose sig pludselig syg. Hendes tvillingesøster Yrsa dukker op. Hun er ligeså lyserød som Rose er sort. Der går ikke ret lang tid før Carl ønsker at Rose skal komme tilbage igen. Sort er nu bedre end lyserød.

Efterhånden som brevet bliver afkodet, fremgår det at det er en dreng der har skrevet brevet. Der er en del stavefejl og bogstaverne står klodset skrevet. Alt tyder på at det er to drenge der er blevet kidnappet. Åbenbart kender forældrene gerningsmanden, men drengene ved ikke hvad han hedder. Der er også et religiøst islæt i brevet. Så nu har afdeling Q noget at gå efter.

Gerningsmanden har udset sig en ny familie, så mens Carl og Co prøver at få fornuft ud af flaskeposten bliver 2 små børn kidnappet af gerningsmanden. Nu er det et kapløb med tiden. Kan de nå at finde børnene inden det er for sent?

Gerningsmanden forlanger at forældrene skal hæve deres opsparing og putte alle pengene i små sedler i en stor sæk. Den skal de så smide af en tog, mens det kører på et bestemt sted på togets rute, de ved blot ikke hvor. Her møder gerningsmanden dog nogle udfordringer og det går ikke helt efter planen.

På den private side har Carl en del problemer. Hans største bekymring er dog  ubetinget, eks-konen. Hun vil flytte hjem igen efter hendes forhold til en outreret kunstmaler er gået i stykker – se der var jo det værste der kan ske – Carl alliere sig med Viggas søn, Jesper. De har en fælles mission: Vigga skal simpelthen afsættes. Så kan tingene blive ved med at være som de er nu og det er alle (på nær Vigga) godt tilfredse med.

Dette er 3. bog om Carl Mørck og Afdeling Q. Det er tydelig at man nu kender hovedpersonerne og de andre der befinder sig perifert omkring disse.  Personerne er ved at være så grundig introduceret så forfatteren roligt kan “lege” lidt med dem nu. Assad med han evindelige vitser hvor enten kameler eller den legemsdel vi alle sidder på, er en bestanddel af. Rose bliver mere og mere underlig og Carl er på forhånd advaret omkring Roses søster, Yrsa. Hun er Roses direkte modsætning og endnu mere irriterende end den ellers så excentriske, men meget arbejdsomme sekretær.

Temaet i bogen er religiøs fanatisme og hvad det kan gøre ved mennesker. Vi bliver inviteret med indenfor i en religiøs sekt og deres familieliv. Da deres liv bliver grundig forstyrret af en udefra kommende profet som kommer og forblænder dem, så de til sidst betror ham det bedste de har – deres børn.

Flaskepost fra P er et must for alle krimielskere – har du set den på film ?  så skal du læse bogen. Du får et helt andet forhold til historien …

 

Faktaboks: 

Titel: Flaskepost fra P
Serie: Carl Mørck #3
Forfatter: Jussi Adler-Olsen 
Genre: Kriminalroman/ Thriller 
Forlag:  Politiken 
Udgivet: 2017 
Sider: 486
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)