Døden på Museet

Arkæolog, Ruth Galloways lille datter Kate er nu blevet et år og Ruth finder ved den lejlighed ud af, at det med at afholde børnefødselsdag, ikke er en let opgave for en nybegynder. 

Ruth bliver nærmest lettet over at bliver afledt lidt, da det lokale museum beder hende om at udføre en yderst spændende og speciel opgave. De har modtaget en kiste med en, videnskabelig set, kostbar skat. Biskop Augustin var en kirkens mand fra Middelalderen. Det er resterne af ham der ligger i den kiste, som nu skal udstilles på museet. 

Kuratoren vil gerne have den lokale knogleekspert, Ruth til at forestå afsløringen af kistens indhold og hjælpe til med at få udstilling så stilfuld som muligt. 

Da Ruth Galloway ankommer til museet den aftalte dag, får hun et stort chok. Hun finder museets kurator liggende døende på gulvet, ved siden af kisten. Nu må Ruth tilkalde hjælp – hvilket bl.a. betyder Kates far, vicekommisær Harry Nelson og hans team. Alt tyder på at museets leder ikke er faldet om af naturlige årsager. 

Da kriminalteknikerne undersøger det lokale, hvor overfaldet fandt sted – finder de nogle fingeraftryk på en kendt lokal mand – nemlig Ruth ven, Guruen Cathbad. Harry bliver lidt træt af denne melding – Cathbad er ikke just en mand der er nem at håndtere. 

Lidt senere da Ruth i selskab med bl.a. Harry Nelson åbner den famøse kiste, får de noget af en overraskelse – kisten indeholder ikke det man forventer. Oveni, er selve åbningen af kisten forbundet med en del overtro – den der forstyrre biskoppens sidste hvile, vil blive forbandet…

 

Anmeldelse: 
Ruth Galloway er en antihelt af bedste kaliber, jo flere bøger man læser med hende i hovedrollen, jo højere elsker man den kiksede, buttede men bundærlige knogleekspert/arkæolog. Især nu hvor hun er igang med projekt learningbydoing – dvs moderskabet til Kate – sidder man som læser med et konstant smil om munden – Kate kører sin mor rundt i manegen på brilliant vis. 

Forholdet mellem Ruth og Harry fylder meget i bogen. Harry er gift i forvejen til Michelle, der har forbudt ham at se Kate og Ruth nogensinde igen. Naturligvis kan det ske, at Harry må se Ruth i en arbejdsmæssig situation – men så stopper det også der. Michelle er edderspændt rasende over utroskabet og har svært ved at håndtere krisen. 

Bogen omhandler ikke kun sagen om afsløringen af Biskopen – men politiet står ligeledes med en sag om en storsmugler. Der kommer store mængder hårde stoffer til Norfolk. Men ingen ved hvor det kommer fra. Umiddelbart fører sporene ud ingen steder hen.. 

Et stykke hen i romanen, kommer handlingen i berøring med okkultisme og overtro – dette giver historien et twists hvor læseren enten ryster på hovedet – eller bare lader tingene ske. 

“Døden på museet” er, som de forgående bøger i serien om Ruth Galloway, spændende og medrivende og plottet har et godt flow. Dog synes jeg ikke helt, den når op på den standard den “plejer”. På et tidspunkt går handlingen lidt død, men slet ikke så meget, at den ikke er værd at gøre færdig. Handlingen er imod slutningen derimod er virkelig intens og godt skrevet. Her er det svært at finde et godt sted at stoppe for f. Eks. At gå i seng eller lign. 

Elly Griffith har en fremragende skrivestil og formår at blande krimi, kærlighed og spænding i en god cocktail, der fastholder alle der elsker en god historie. Det er en type krimi, der kan læses af alle – der er ingen voldsomme blodige detaljer og udpenslede pinsler – hvilket gør denne serie til en god “begynderserie- til læseren der skal prøve om en krimi er noget man har lyst til. 

En fremragende krimi, til alle der elsker at bliver godt underholdt

Elly Griffith har ligeledes skrevet:
Serien om Ruth Galloway: 
Pigen under jorden
Løgnens hus
Huset på Klippen

Det tavse vidne
De udstødte
Stemmen fra graven
Kvinden i blåt
Forsvundet i mørket

Døden mellem linjerne(standalone)
Det første juletræ

 

Faktaboks:
Titel: Døden på museet

Forfatter: Elly Griffith
Genre: Krimi/arkæologi – Ruth Galloway #4
Forlag: Gads Forlag
Udgivet: 2021

Sider : 309
Bedømmelse:4 out of 6 stars (4 / 6)