Falddato

Fyringsrunde i fødevarestyrelsen

Frederik Jersild har arbejde på den lokale burgerbar. Han ordner vagtplaner, vender burgere og laver forefaldent arbejde. Det går stille og roligt indtil en aften en kunde for gud-ved-hvilken gang, får et stykke emballage med i sin burger. Det var skubbet i ryggen – han må simpelthen finde noget meningsfyldt at få sin tilværelse til at gå med.

 

Han får et arbejde som jurist i Fødevarestyrelsen. Her udarbejdes statistikker og fremskaffes oplysninger til politikere, journalister og andre samarbejdspartnere at Christiansborg må have. Her er ansat alle typer mennesker:  Jurister, dyrlæger og folk meget lange akademiske uddannelser.

Det er svært at begå sig på arbejdspladsen, man skal se sig over skulderen hele tiden og vide hvem man kan sige hvad til. Det der med at omgåes privat er også en prekær situation, hører man til i kredsen? Er det nu sikkert at være “privat” sammen med folk der arbejder på samme arbejdsplads som en selv ?

Idet arbejdsmiljøet, i stort set hele bygningen, er opdelt i  et åbent kontorlandskab, er der rig lejlighed til at holde lidt øje med hinanden. Specielt i den næste periode er det med at være ekstra på vagt. Der er varslet prikkerunde. Falddatoen, som det kaldes, ligger kun 19 dage frem og bomben er under nedtælling.

I den mellemliggende tid er der nærmest panikagtige tiltag i de forskellige afdelinger. Nogle bytter arbejde og andre gør hvad de kan for at være så synlige som muligt. Der er en 3. gruppe – dem der bare dukker hovedet og håber pilen skyder forbi.

Frederik Jersild er også meget bange for at blive prikket, han har en kollega som han er sikker på bliver foretrukket frem for ham selv – men derudover går han i det skjulte og holder øje med kollegaen Berit – hun er meget smuk, forførende og lumsk. Da han graver lidt i hendes fortid finder han ud af at hun har 2 ægtemænd bag sig.  De har begge begået selvmord, den ene meget eftertrykkeligt. Er hun en farlig kvinde eller bare meget uheldig i sit valg af partnere ? Frederik må hellere se hende lidt efter i sømmene.

 

Jan Thiele tager læseren med ind bag murene i fødevarestyrelsen, hvor luften er tyk af bureaukrati og kikken over skuldrene på sidemanden. Det med at få andre ned med nakken er en fremherskende faktor på det åbne kontor. Stemningen lige før en fyringsrunde er meget godt beskrevet. Alle går og dukker sig og ser stjålet til naboen, hvis man ikke lige vælger at smide en spand mudder i hovedet på nærmeste “konkurrent”.

Har blot svært ved at kalde bogen for en krimi. Det er faktisk kun ca 10 % af bogen der er decideret krimibaseret – resten er ren politik og rænkesmederi. Der er, specielt i starten, rigtig mange personer med som er ret svære at holde styr på.

Hvis du kan lide at læse om politiske rævekager og om hvordan mennesker opfører sig når man skal redde sit eget skind så er bogen noget for dig.

 

Faktaboks: 

Titel: Falddato
Forfatter: Jan Thiele  
Genre: Krimi 
Forlag: Egolibris 
Udgivet: 2017 
Sider: 198
Bedømmelse:  3 out of 6 stars (3 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.