Fra Helmand til Hellerup

Et flygtningbarns rejse fra Afghanistan til Danmark

Khoshal er en lille dreng på 9 år da vi møder ham første gang. Han bor alene sammen med sin mor i et meget faldefærdig hus, præget af stor fattigdom.

Moderen er syerske i landsbyen og hun har mange kunder der ofte betaler med naturalier, i form af mad, brænde og andre fornødenheder.

Khoshals far og lillesøster er begge omkommet i en ulykke på vej til den lokale læge i nabobyen, for nogle år siden. Siden har hverdagen været præget af sorg og problemer med at få pengene til at slå til.

Den lille dreng passer sin skole, på trods af drillerier fra de andre børn over hans slidte tøj.

Moderen tager Khoshal med til familiekomsammen i anledningen af en fest. Her møder han en rigere del af familien og bliver meget gode venner med en jævnaldrende fætter.

Disse rige slægtningen vil gerne hjælpe Khoshal og hans mor til en bedre tilværelse. Fremtiden ligger i Vesten siger de. De sørger for at drengen får en læreplads ved en skrædder i Pakistan, så han kan tjene nok til en rejse. En rejse til Vesten så han kan få viden nok til at kunne hjælpe sin mor med at tjene penge til dagen og vejen.

Planen lykkedes og Khoshal finder sig selv alene i et fly til et vildtfremmed land med vildtfremmede mennesker, sprog og traditioner.

Han starter sin tid i Danmark med et ophold på et flygtningecenter og herfra begynder en rejse for drengen – målet er en stor uddannelse så han kan komme hjem og hjælpe sit land med genopbygning.

Fortællingen om Khoshal er ikke autentisk, og dette bærer historien lidt præg af. Det hele er meget sort og hvidt. Ind imellem er historien lidt for rosenrød.

Men bogen kan fint bruges til at sætte sig ind i muslimers tankegang og viden om hvordan de er opdraget. Bogen belyser hvordan koranen, traditioner og måden at tænke på præger drengen i historien og dette er med til at forme ham.

Ind imellem har han svært ved at forstå danskernes måde at leve på og når man tager hans opvækst i betragtning er det ikke så svært at forstå

 

 

 

Faktaboks: 

Titel: Fra Helman til Hellerup 
Forfatter: Ahmad Durani
Genre: Skønlitterær/flygtning
Forlag:  O&f forlag 
Udgivet: 2015
Sider: 464
Bedømmelse:  3 out of 6 stars (3 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.