Tørst

Harry Hole jagter en vampyrist

Elise, en forsvarsadvokat med speciale inden for voldtægtssager, leder efter kærligheden. Eller gør hun? Hun har en profil på Tinder, en datingside på internettet. Her mødes hun med en del mænd. For det meste er besværet spild af tid. Hun har svært ved at forlige sig med ideen, at hun er ved at blive afhængig af Tinder – afhængig af den anerkendelse hun får fra alle de anonyme mænd.

Efter endnu en mislykket date, tænker hun: Nu må det være slut, nu sletter jeg min profil og finder på noget andet… Hun bliver ved med at blive skuffet og må erkende at det nok ikke er der hun skal møde “Mr Right”

Elise bliver alligevel fristet af endnu en profil, da hun sidder foran sin computer for at lukke sin Tinder-konto. Hun finder et billede der tiltrækker hende og markere profilen som “interesseret” Der kommer et lille pling fra hendes eget soveværelse ?!

Da hun flår døren op ligger der en mand i hendes seng. For sent opdager hun at hun kender ham og at de har forskellige opfattelser af hvad en god date skal indeholde.

Katrine Bratt, er ny efterforskningsleder i drabsafdelingen ved Oslo Politi. Det er hende der skal opklare sagen om Elises ulykkelige skæbne.

Den unge kvinde er blevet bidt i halspulsåren med nogle specielle jerntænder, der er fremstillet til formålet. Disse tænder er beklædt med noget specielt maling og der er ligeledes rust at spore i såret hos den forulykkede kvinde.

En af efterforskerne i inderkredsen, taler over sig til en af de største aviser i landet. Snart er fremgangsmåden morderen har brugt, ude over hele Norge. Dette sætter Politidirektøren under et stort pres. Nu haster det med at få fat i gerningsmanden – han ser ingen anden udvej end at henvende sig til den eneste der kan skabe resultater i en vis fart: Harry Hole.

Men til at begynde med er Harry slet ikke interesseret. Han har det godt med at undervise på politiskolen og savner slet ikke spændingen under en mordefterforskning. Han er gift og lever et tåleligt liv, hvor han kan tåle at se sig selv i øjnene hver morgen.

Men Politidirektøren sætter ekstra trumf på. Han lover Harry lidt ekstra pensionspenge, han må selv sætte sit hold. Han skal ikke som sådan være med i efterforskningen. Han skal køre en sideløbende efterforskning så han sammen med Katrine Bratts hold kan brede sig over et større stofområde. Sidst men ikke mindst kan Politidirektøren ikke love at den unge Oleg, som er Harrys kones søn, kommer til at klare sig gennem politiskolens forløb.

Modvillig må Harry igang igen…..

 

Jeg kender ikke så meget til Harry Hole, men blev nysgerrig med hensyn til hans person. Jeg har læst Flagermusmanden som er Jo Nesbø´s debut og den var ikke så imponerende. Men skal da lige love for at det er blevet skruet op på volumeknappen

Romanen tager sig af en meget overset(heldigvis)kategori forbrydere, Vampyrister. De overfalder deres ofre, voldtager og drikker derefter offerets blod. Det er nærmest en rituel handling. Nesbø har researchet meget grundigt på dette mærkværdig fænomen og fortæller historien gennem en meget spøjs professor, der har valgt at forske i netop dette bizarre fænomen. Det ender med at han bliver indlemmet i efterforskningen.

“Tørst” er mesterlig skrevet. Jo Nesbø formår at holde handlingen igang hele romanen igennem – selvom den er på over 500 sider. Den består af en god cocktail af kriminalsagen, fakta om fænomenet, efterforskningsholdets privatliv og Harry Holes private sfære.

Ikke mindst slutningen er værd at nævne. Har læst en del af dem gennem årene, men denne her er en man husker rigtig, rigtig længe.

 

Faktaboks: 

Titel: Tørst
Serie:Harry Hole #11
Forfatter: Jo Nesbø
Genre: Thriller
Forlag:  Modtryk
Udgivet: 2017 
Sider: 524
Bedømmelse:  6 out of 6 stars (6 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.