Offer 2117

På en badestrand ved den spanske kyst står der er skilt med lysende digitaltal. Tallet viser hvor mange mennesker der er skyllet i land som forulykkede bådflygtninge på vej til Europa.

Det forlyder at endnu et skib er sunket med en del flygtninge ombord. På Ayla Napa på Cypern ligger de druknede linet op på stranden. Den fallerede og suicidale journalist Joan Aiguarders ser her en mulighed for, igen at få sig et liv.

Han ser bjergningen af et lig og filmer hele seancen. Han sætter sig for at afdække netop denne persons liv og baggrund. Derefter vil han sælge historien, ikke kun til sin egen avis, men også den internationale presse. Død og menneskelige tragedie er altid “en god historie”.

Netop denne ældre kvinde er pænt klædt på, med makeup der sidder nogenlunde som den skal, hun er offer nummer 2117, den kvinde hvis historie skal være Joans redningskrans.

Dagen efter falder bomben. Kvinden som Joan filmede er blevet myrdet, og er derfor ikke en almindelig bådflygtning og Joan er blevet til grin på avisen. Nu sætter han sig for at finde ud af hvad der er sket med kvinden, det er den eneste måde han kan retfærdiggøre sin avisartikel – med en grundig opfølgning. 

Hjemme i Danmark er Rose fortsat besat af tanken om at klistre ting op på væggen. Men nu er det ikke dagbogscitater der hænger på væggen. Det er avisudklip af forskellig slags, der bliver sat op i stor pærevælling. Rose har i den opgang hun bor i, mange der hjælper hende med at vedligeholde denne nye “hobby”. De smider aviser ind af hendes brevsprække i hobetal. 

Jussi Adler-Olsen har skrevet endnu en fantastisk roman i serien om Afdeling Q. Afdelingen der normalt tager sig af gamle henlagte sager. Men dette er ikke tilfældet i denne bog. 

Læseren bliver her præsenteret for Assads baggrund. Han bliver presset ud over grænsen og længere endnu. Han har en fjende, som han har gemt sig for i mange år – og nu går den ikke længere. Efter offentliggørelsen af billedet af “Offer 2117”, ser han sig nødsaget til at se sin fortid i øjnene og få gjort op med det han flygter fra.

I denne roman er det helt klart Assad der har hovedrollen, de andre medlemmer i Afdeling Q har en mere tilbageholdende rolle. Derfor skiller denne roman sig i den grad ud fra de andre. Det er helt andre problematikker og følelser der bliver berørt her, end i resten af serien. 

Det er en thriller i højeste gear og det er med at spænde sikkerhedsselen, Der er ingen kapitler som sådan. Hvert nyt afsnit starter med et navn på den person man følger, en ny og spændende måde at dele en historie op på.

Handlingen bliver fortalt med mange forskellige hovedpersoner, endda Assads fjende bliver også fulgt, hvor vi er inde i hovedet på ham. Afsnit der må have været svære at skrive for forfatteren. 

Der er masser af fart på. Der bliver ikke sparet på noget. Der er frygtelige torturscener, der beskrives et flygtningecenter hvor håbløse miner og hjælpeløsheden hersker. 

Men som handlingen er som forfatteren har for vane garneret handlingen med humor – det er jo indimellem en fest at være inde i hovedet på Carl Mørk, og vi bliver heller ikke sparet for Assads kameljokes og forkert konstruerede ordsprog – heldigvis. 

Offer 2117 er en triller i topklasse og er bestemt en mustread for Jussi-fans. Helt klart en kandidat til sommerferie-læsningen. 

Faktaboks: 

Titel: Offer 2117
Forfatter: Jussi Adler-Olsen
Genre: Spændingsroman
Forlag: Politikens Forlag
Udgivet: 2019
Sider: 496 
Bedømmelse:  6 out of 6 stars (6 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.