Kold angst

På Thulebasen i Nordgrønland sidder 4 unge mænd, i en barak, sammen med et hold videnskabsmænd.

Året er 1990. Der er blevet eksperimenteret med medicin. Der er udviklet et medikament, der kan bremse følelsen af kulde. 3 af de unge mænd har fået den omtalte medicin, den sidste har fået placebo-medicin, selvfølgelig uden at han er vidende om dette. Denne 4. mand kan slet ikke forstå, hvorfor han som den eneste, fortsat fryser så meget.

De 3 mænd der gennemfører eksperimentet, udholder ophold i sneen i længere tid af gangen med bravour. En af videnskabsmændene vil hele tiden øge dosis på forsøgspersonerne, i et tempo, de andre forskere ikke bryder sig om. Efterhånden som tiden går, opdages det, at medicinen har bivirkninger – voldsomme bivirkninger..

Nu 24 år efter, får journalisten Matthew Cave´s fars grønlandske kone, et brev fra ham, Matthews far. Et meget kryptisk brev uden afsender. Tom Cave var en af de 3 mænd, der gennemførte de videnskablige eksperimenter på Thulebasen, for år tilbage. Da eksperimentet løb af sporet, stak Tom af og fandt sig en ny kone i Nuuk. De fik sammen en datter, Matthews lillesøster. Men Tom var aldrig helt rolig, det var som om han gik og kikkede sig over skulderen hele tiden. En dag forsvandt han sporløst.

Matthew har i forvejen et gammelt postkort liggende, skrevet af Tom. Hvis skriften matcher dette nye postkort, er det et tydelig tegn på at Matthews far lever endnu, det kunne være skønt for Matthew, at finde sin far, han har ikke set ham i mange år.

Matthew arbejder i Grønland som journalist. Han skriver pt om en sag om 4 unge mænd der under indflydelse af stoffer, skulle have begået kollektivt selvmord. En af dem overlevede imidlertid og fortæller en lidt anderledes historie.

Da Matthew hører livstegn fra sin far, kontakter han Tupaarnaq, en skaldet, tynd kvinde der altid bærer millitærtøj og har et gevær over skulderen. Hendes krop er dækket af tatoveringer og hun har et længere fængselsophold bag sig. Matthew har tidligere mødt kvinden, og føler sig på mystisk vis draget af hende. Det kan være, at hun kan hjælpe Matthew, med at finde faderen?

 

Mads Peder Nordbo har igennem en længere periode boet i Grønland. Dette skinner flot igennem, i disse thrillers fra det kolde nord. Hans beskrivelser af kultur, miljø og traditoner fra Grønland går godt i spænd, med den dramatiske og fascinerende kriminalsag, han har skruet sammen i denne roman.

Ved siden af historien om eksperimenterne på Thulebasen, forsvinder Matthews søster på en udflugt sammen med tre kammerater. Så Matthew må hjælpe hendes mor, Toms eks-kone, med at finde den unge pige. Det bliver en ikke helt ufarlig færd, den unge journalist udsætter sig selv og Tupaarnaq for.

Forfatteren har skrevet en fremragende fortsættelse af “Pigen Uden Hud”, der var en af de bedste krimier jeg læste sidste år. Denne her er selvskrevet til en plads på “top 10” i år 2018.

En absolut “Mustread” som kan læses selvstændigt, men hvis man ikke har læst det første bind i serien, er det anbefalelsesværdig at starte med den.

Faktaboks: 

Titel: Kold Angst 
Forfatter: Mads Peder Nordbo
Genre: Kriminalroman 
Forlag: Politikens Forlag
Udgivet: 2018
Sider: 368
Bedømmelse:  6 out of 6 stars (6 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.