Proxy

Jacob Nordstedt er politiefterforskeren ingen gider, eller kan holde ud at arbejde sammen med. Udadtil virker han sur, sarkastisk og utilnærmelig. Med den viden i baghovedet møder hans nye makker, Tanja Nielsen op på et gerningssted, til sin første arbejdsdag med netop Jacob som makker. 

Da Tanja starter dette makkerskab med at køre ind i Jacobs flotte og dyre bil, får begyndelsen på deres samarbejde ikke de bedste vilkår. 

Den pensionerede bogholder Ane Holst, der også lejlighedsvist praktisere kranionsakralterapi, bliver en tidlig morgen fundet død i sit hus. Hun er blevet stukket ned med et afrikanske spyd, hun selv har taget med hjem fra en rejse. 

Da byens praktiserende læge også dør på spektakulær vis, spreder uhyggen sig i Holbæk. Jacob og Tanja forsøger at finde relationer mellem to personer, der har lidt en krank skæbne så hurtigt efter hinanden. Men der er desværre mange muligheder. De har begge været meget aktive i deres sociale liv. 

Efter lidt søgen er der dog en familie der stikker lidt ud. Marie Lorenz er uddannet sygeplejerske. Hendes datter Emma har fra barnsben været ramt af den ene alvorlige sygdomsperiode efter den anden, og bruger det meste af sin tid i kørestol eller sin hospitalsseng i hjemmet. Hun har igennem nu 18 år været igennem talrige mere eller mindre smertefulde undersøgelser, men ingen har indtil videre kunnet stille en reel diagnose. 

Maries telefonnummer går ret ofte igen på både lægen og terapeutens telefonlister. Jacob og Tanja beslutter sig for at se nærmere på den familie. 

 

Tanja lider af hyperosmi, hvilket er en sensitiv lugtesans i ekstrem grad. Det kan i hendes job både være en velsignelse og en forbandelse. Hun kan lugte alt, men reagere kraftigst overfor dårlig lugt. 

Jacob har haft et mere eller mindre traumatisk liv. Han har været udsendt som soldat i krigshærgede lande. Efter en af missionerne kom han hjem med voldsomme læsioner i ansigtet, efter at have overlevet et angreb fra en vejsidebombe. Heldigvis er personen Jacob Nordstedt krydret med en festlig form for humor, sarkasme og ironiske bemærkninger der får smilet frem på læberne af læseren. Her er der et fremragende samspil med de øvrige bi-personer i bogen – retsmediciner, kolleger og ikke mindst Tanja.

De to efterforskere er rimelige længe om at finde hinanden, men da de først forstår at udnytte hinandens ressourcer viser det sig at det alligevel at blive et godt samarbejde. Det kniber for Tanja at greje Jacobs humor i starten, men hun finder hurtigt sin helt egen måde at håndtere ham på.

Proxy er første del af en serie, dette gør selvfølgelig at der bliver brugt en del krudt på at få introduceret hovedpersonerne. Det stjæler lidt focus fra selve sagen. Desværre er plottet i Proxy gennemskueligt for en garvet krimilæser, og det er lidt ærgerligt. 

Steffen Jacobsen skriver fremragende som han plejer, men der er efter min mening lidt “stille perioder” i fortællingen. Men er sikker på at det bliver bedre i den næste roman, som jeg vil glæde mig rigtig meget til. Jeg regner med at sagen til den næste bog, allerede startede lidt i denne her, idet Jacob bliver kaldt væk på et tidspunkt – dette kunne jo være den næste sag… 

 

Vil helt klart anbefale “Proxy” – der kommer helt sikkert mere og det kan man virkelig glæde sig til. 

 

Faktaboks: 

Titel: Proxy
Forfatter: Steffen Jacobsen
Genre: Krimi
Forlag: Lindhardt og Ringhof
Udgivet: 2019
Sider : 320
Bedømmelse:
 4 out of 6 stars (4 / 6)