Mordet på en havfrue

I midten af 1800-tallets København finder man en ung kvinde myrdet. Liget er smidt i en af byens mange kanaler. Det viser sig at offeret er en af byens mange ”offentlige fruentimmere”.

Den aften hun blev myrdet, havde hun en kunde af den mere besynderlige art. Marie har i sin karriere som glædespige prøvet lidt af hvert, men ham her..

Det eneste det handlede om var at tage tøjet af og sidde stille. Det blev aldrig rørt ved hende, eller forlangt ydmygende tjenester eller andet hun i rigt mål ellers havde stået model til. Kunden ville bare have lov til at klippe i papir – han klippede blot hendes yppige former. Kunden var en besynderlig mand – med lange lemmer, krøllet hår og lang næse – Hans navn er Hans Christian Andersen.

Den unge Andersen elsker at udføre magi med sin saks, denne hobby går, efter han egen mening, en del bedre end forfatterskabet, der ikke har den store succes. Men det kan være svært at finde en villig model, der gider sidde stille så længe. Så må man betale sig fra det.

Aftenen før Marie blev trukket op af vandet havde H.C. været på besøg, som den sidste kunde og søsteren Molly ser det. Derfor er det logisk for hende at det må være ham der har været lidt for ivrig med saksen og ikke kun har brugt den på papiret.

Hans Christian bliver hentet ned til gerningsstedet og bliver under stor postyr og med ubehagelige tilråb fra Københavns befolkning lænket og smidt ind i en vogn og kørt til politigården.

Det bliver en svær opgave for den gode Hans Christian at bevise sin uskyld. Hvem vil tro at hans eneste formål med at besøge Marie var at klippe en silhuet af hende ? Det er ikke just en almindelighed i midten af 1800 tallet og slet ikke af en prostitueret.

Heldigvis har “papirklipperen” prominente venner og får på mirakuløs vis lov til at komme ud af fængslet i 3 dage mens politiet undersøger sagen igen. Men H.C. er overbevist om at hvis ikke han selv forsøger at løse gåden bliver han nok halshugget om 72 timer.

Men hvem kan hjælpe ham ? Den der ved mest om Marie og miljøet omkring huset er Molly – søsteren der havde så travlt med at anklage ham ….

Da jeg første gang hørte om dette projekt tænkte jeg – – blasfemi, – mærkværdig ide, – det kan man da ikke og ret meget andet. Men er jo “ægte fynbo” og vi ”ejer” jo i den grad H.C.Andersen. Men…

Da jeg så havde tænkt over projektet i længere tid – så blev jeg alligevel nysgerrig – heldigvis.

Historien her er jo fiktion og er i bund og grund baseret på forfatternes fantasi og det er en vigtig faktor. Som en af forfatterne sagde til et bloggermøde – Er der noget H.C. Andersen står for så er det fantasi – og det er med det udgangspunkt man skal læse ”Mordet på en havfrue”.

Kazinski og Thomas Rydahl er etablerede krimiforfattere og har her slået sig sammen i en fantastisk fortælling fra 1800 tallet. De har i den grad haft gang i researchen her. Ingen af dem havde skrevet som denne tidsalder før og men det kan man ikke mærke. De er meget tro overfor denne æra af Danmarkshistorien hvor livet for den almene dansker var alt andet end nem. Det er et snavset og uhumsk liv der bliver beskrevet, hvor enhver er sin egen lykkes smed – hvis man har muligheden for at ændre på netop lykkens betingelser.

Forfatterne har formået at fremstille H.C.Andersens person meget plausibelt. Tankegang, udseende og væremåde er let genkendeligt. De beskriver ligeledes ting omkring forfatteren som er kendt viden, men som bliver flettet fint ind i historien på passende steder. Bl.a. Andersens frygt for at være smittet med galskab – ligesom sin bedstefar. Men han bliver dog også sat til gerninger som han nok ikke havde gjort i virkeligheden, men historien er jo fiktion, og disse gerninger passer godt ind i handlingen og disse scener kan ikke undgås hvis plottet skal holde og få historien til at hænge sammen. 

Læseren bliver slæbt med ned i den laveste af det laveste i Københavns slum anno 1800 tal – hvor man bl.a. er med natmændene på arbejde. Men for at bøde lidt på det, skal man også med en tur på slottet.

”Mordet på en Havfrue” er en rigtig god fiktiv historie om livet i København i 1800 tallet med vores ”nationalklenodie” H.C. Andersen som midtpunkt. Helt bestemt en bog man skal læse hvis man er til krimier og har en lille historiker i maven.

De bedste anbefalinger herfra – man bliver bombarderet med twists, rørende personligheder og skurken er helt i særklasse – glæd dig.

Faktaboks: 

Titel: Mordet på en havfrue 
Forfatter: Thomas Rydahl & A.J.Kazinski 

Genre: Kriminalroman  – historisk 
Forlag: Politikens Forlag 
Udgivet: 2019
Sider : 416
Bedømmelse:
 5 out of 6 stars (5 / 6)