Den tavse patient

Bogens handling: 

Alicia Berenson er kunstner, hun udtrykker sig via malerier. For 6 år siden var hun en lykkelig gift kvinde. Hendes mand var en anerkendt fotograf, der bl.a. arbejdede for modemagasinet Vogue.

En dag skete der utænkelige. Alicia bliver fundet i sin dagligstue med overskårne pulsårer på begge arme. I lænestolen ved siden af hende sidder  ægtemanden Gabriel. Han er gentagende gange skudt i ansigtet – de eneste fingeraftryk der findes på mordvåbnet er Alicias.

Ikke engang da retten dømmer hende skyldig i mordet på Gabriel, mægler hun et eneste ord. Ingen tilståelse, ingen forklaringer eller klageråb. Ingen undskyldninger eller tilbagevisninger – kun rungende tavshed. 

Denne tavshed bliver tolket som en blokade og da nyuddannede Theo Faber starter på institutionen “The Grove”, det sted hvor Alicia afsoner sin straf, har han kun et ønske. Han vil møde Alicia og helbrede hende for denne blokade. Han har derfor søgt den stilling der er slået op og han er så heldig at få den. Nu kan han arbejde med den patient, han allerhelst vil hjælpe. Han er helt sikker på at han kan få hende til at fortælle sandheden – at hun ikke myrdede Gabriel. 

Da han starter på “The Grove” møder han en Alicia der er langt væk i medicintågerne og den unge læge bliver enig med sig selv om, at denne kvinde må hjælpes tilbage til den virkelige verden.


Anmeldelsen: 

“Den tavse patient” invitere en med ind i en vanskelig kriminalsag. En sag om drab på ægtefællen. Et drab der ikke giver nogen mening, for ægteskabet gik jo rigtig godt og de var lykkelige. Jo længere man kommer ind i bogen, desto mindre mening giver drabet. 

Handlingen finder sted på en psykiatrisk enhed, hvor alle typer psykisk syge bor. Det er en perfekt sted, der er med til at give læseren den helt rigtig fornemmelse af utryghed. Men også en forventning om, at alt kan ske – og man bliver ikke snydt. 

Patienterne på afsnittet, er til tider udadreagerende og andre gange er de helt passive og initiativløse. Personbeskrivelser der rammer så godt, og man får helt ondt i maven. Den forudsigelighed der følger med når der arbejdes med denne type patienter er spot on. Der går ikke lang tid før læseren vænner sig til at sidde ude på kanten af stolen. 

Handlingen bliver  fortalt fra to forskellige sider. Psykiateren Theo der gerne vil hjælpe, men også Alicia fortæller via hendes dagbog. Forfatteren formår at opbygge en stemning der fremmer lysten til bare at vende den ene side efter den anden. 

Skal bestemt ikke plotspoile men må alligevel komplementere slutningen – hold da op – man tror lige man har styr på det, men det er bare ikke tilfældet alligevel… 

Alex Michaelides har skrevet en fremragende thiller. Den formår at fastholde sine læsere fra første til sidste side. Min absolutte kompliment.

 

Faktaboks: 

Titel: Den tavse patient 
Forfatter: Alex Michaelides 
Genre: Thriller 
Forlag: Politikens forlag/Hr. Ferdinand 
Udgivet: 2020
Sider : 390
Bedømmelse:
 5 out of 6 stars (5 / 6)

Bogen kan lyttes/læses på Mofibo. Lydbogen er oplæst af : Kenneth M. Christensen og Camilla Lau.