Fortidens dæmoner

Den unge Janni, dræbt og voldsomt mishandlet på en høj bakke ved den berømte dageløkkesten, tæt vd Fredensborg på Sjælland. Hendes kvæstelser er meget atypiske og efterforskningsleder Marcus Falck har aldrig set noget lignende.  En mobiltelefon begynder at ringe, og den ellers så hårdføre mand lige ved at kaste op, da han ser hvor retsmedicineren fisker mobilen ud henne.Da politiet taler med en veninde til afdøde, viser det sig. at Janni i den sidste tid var begyndt at netdate…

En af de mest underlige aspekter ved hele scenariet,  er at liget er lagt til udstilling. Jannis lig ligger frit fremme, så alle kan se hende – bl.a. Haveforeningen Christiansminde, og med meget stor sandsynlighed for, at nogen har set gerningmanden, da han anbringer liget. 

Lige i nærheden, ligger en gård, hvor et ældre ægtepar bor sammen med deres søn Morten. Den midaldrende søn har lige været indlagt på psykiatrisk afdelinge. Han er psykisk syg og dette er årsagen til, at han fortsat bor hjemme. 

Da kriminalpolitiets kvindelige opdager finder Morten ved en sø, er hans trøje oversmurt med blod – hun spørger naturligvis ind til det, og Morten fortæller, at han har skåret sin arm, da han skulle hjælpe sin far med at reparer et hegn, der var gået i stykker. 

Efterforskningslederen Marcus Falck bliver mere end almindelig irriteret da hans kvindelig opdager bare har ladt ham gå. Der er klart grundlag for at tilbageholde manden til yderliger undersøgelse og interview om hans færden omkring mordtidspunket. 

De henter Morten ind til en “overnatning” i en fængselscelle og undersøgelserne viser  at blodet er hans eget – men hvordan han har fået blodet på tøjet, er forældrene ikke enige med sønnen i . Efterforskningsholdet er i vildrede. Faderen kan slet ikke huske at sønnen har hjulpet ham med at lave det hegn. Da efterforskerne kikker lidt nærmere på gården viser det sig at der står en campingvogn i baghaven. Her holder en soldaterkammerat til Morten til. Vognen er låst og det er svært ikke at “liste sig til” at kikke i den. 

Marcus Falck bliver opsøgt af datteren Jasmin, hun er meget bekymret for sin mor, falks ekskone. moderens nye mand skulle efter Jasmins udsagn tæve sin kone. Falk ved til at starte med ikke lige hvad han skal gøre ved det – kan man blande sig i ekskonens privatliv ??

 

Fortidens dæmoner er en fremragende debut, og dermed en lovende start på en serie der nu er kommet op på 8 bind – og nr 9 er på vej. Jeg besluttede mig at “genlæse” hele denne skønne serie. Jeg synes at Poul Erik Larsson bliver overset i det hav af forfattere der bliver highlightet i dagens danmark.  De gennemgående figurer invitere på skift læseren med ind i deres dagligdag. Både udenfor efterforskningen af denne grusomme mordsag, men også hjem til dem privat. Så man kan lære dem at kende på godt og ondt.

Det viser sig hurtigt at gruppen består af en broget skare, men dagligdags problemer og ind imellem personlige behov, der kan være svære at styre.

Fortidens dæmoner er fuld af spændenden tvists og overraskelser som bliver pakket ud og ind efter bedste PE Larsson-stil. Glæder mig allerede til at lytte den næste i serien – Retfærdighedens Pris

 

 

Faktaboks: 

Titel: Fortidens dæmoner
Serie: Marcus Falck #1
Forfatter: Poul Erik Larsson
Genre: Kriminalroman
Forlag: Mellemgaard
Udgivet: 2011
Sider: 305
Bedømmelse:  5 out of 6 stars (5 / 6)

Romanen er lyttet på mofibo – oplæst af Michael Brostrup