Det Okkulte Danmark

Allerede fra barnsben af, har forfatteren af denne bog været bange for det uforklarlige. Ved en bestemt høj i nærheden af barndomshjemmet, herskede en så uhyggelig stemning, at ikke engang gårdens pony ville gå forbi stedet. Flere på egnen havde set flyvende objekter omkring det store træ der prydede toppen af denne mystiske høj, så måske ikke mærkeligt at mange gik udenom.  Dette såede kimen til forfatterens interesse for det okkulte.  I denne bog har han været rundt i hele Danmark på jagt efter det uforklarlige. Han starter på Bornholm og slutter i Nordjylland.

På Bornhold findes Danmarks 3. største skov Almindingen. Midt i denne skov findes et naturfænomen der ikke har set sin lige. En eg og en bøg er simpelthen groet sammen og er blevet til et træ. Dette træ har nogle flotte initialer indgraveret i barken. De tilhører nemlig selveste Grevinde Danner og Frederik d. 7 der havde et helt specielt forhold til dette træ. Træet er lykkebringende. Hvis man er på frierfødder, skal man blot tage sin udkårne med forbi træet, og man bliver pludselig uimodståelig.

Hvis man var sygdomsramt, skulle man blot en tur hen forbi “Syvmasteren” – et helt specielt træ i samme skov. Hvis man rører ved alle 7 dele af træet, blev man helbredt.

“Varperne” er 3 stenbunker der indimellem bliver pyntet med kviste og blomster, ingen vil fortælle hvem der står for udsmykningen. Stenene symbolisere 3 søstre, det på ulykkelig vis blev slået ihjel netop her. Egnens beboere gik efter drabene forbi stedet med en sten til hver af de stakkels piger. Ikke langt derfra ligger en mindre “Varpe”  til ære for pigernes kusk, der nåede at flygte et lille stykke, inden han også kom af dage.

På Næsbyholm slot er der gennem tiderne sket mange uhyrligheder.

Mange mennesker fra egnen er forsvundet sporløst fra tid til anden. Nogen fra vejen op til slottet og andre fra deres senge. En forklaring lød på at en tyvebande gjorde det til sin specialitet at kidnappe folk, berøve dem deres ejendomme og derefter slå dem ihjel. Ligene blev begravet i en meget stor bakke i nærheden – Kaninbjerget. Da man på et tidspunkt så efter, fandt man faktisk adskillige knoglerester.

 

Bo Bomuld Hamildton-Wittendorff har skrevet en fantastisk bog. Den er meget fængslende, hvis man har en naturlig nysgerrighed overfor fænomener man ikke kan forklare efter naturmetoden. Men det er ikke det eneste denne bog kan. Man får ligeledes en del historie, idet mange af de genfærd/spøgelser som beskrives i disse fortællinger ikke blot beskrives når de er døde. Man får baggrunden for dette gespenst. Hvad var det for et menneske og hvorfor vælger det at “blive på jorden lidt længere”.

Meget naturligt findes de fleste historier fra herregårde, slotte, men også helt tilfældige huse inde midt i København kan pludselig huse en “poltergeist” og så er fanden løs i Laksegade.

Hvis man er bange for spøgelser, ufoer og andre uforklarlige individer skal man nok, som undertegnede, vælge at ligge bogen væk et par timer før sengetid, ellers bliver det nok svært at finde hvile, En ting er garanteret, man hører ret mange flere lyde i sit hus efter endt læsning af “Det Okkulte Danmark, end man gjorde da man levede i lykkelig uvidenhed…

En lille sjov ting ved bogen er, for at blive i den historiske stemning er bogens sideantal skrevet med romertal. Det eneste triste ved det er når man opdager man er nået til side 350 og der kun er 18 tilbage. Man holder ikke så meget øje med sideantallet når det står på den måde.

Den eneste lille “tidsel” jeg kan finde er, at der ikke er ret mange historier om Fyn og Jylland. Det meste foregår på Sjælland. Men set fra den lyse side, kan det måske betyde at sjællænderen beholder disse uhyggelige, mystiske og frygtindgydende individer ovre hos sig selv 🙂

Jeg har virkelig været underholdt 100 % af dette værk, der nok i en periode begrænser ens lyst til at gå udenfor, efter mørkets frembrud. Vil helt klart anbefalde bogen til alle der er nysgerrige og som har en historikker i maven.

Håber forfatteren vil overveje at lave endnu et bind – er fortsat nysgerrig …

 

 

Faktaboks: 

Titel: Det Okkulte Danmark
Forfatter: Bo Bomuld Hamilton-Wittendorff
Genre: Historisk – folkesagn 
Forlag: Gyldendal
Udgivet: 2019
Sider: 368
Bedømmelse:  6 out of 6 stars (6 / 6)

Anmeldereksemplar fra forlaget.